A Lenovo is a Chromebookra szavaz

A Chromebook egyelőre sötét ló a piacon. A kategória mögötti koncepció érthető, de kritikus szemmel nehéz olyan érveket felhozni a termékek mellett, amelyek a hasonló méretű windowsos társak elé helyezik a felhozatalt. Talán a Samsung ARM-os Chromebookja az egyetlen, ami mellett a rendkívül alacsony fogyasztást, a kifejezetten nagy technikai tudást, és a nagyon jó üzemidőt fel lehet hozni, de a többi megoldás egyszerűen logikátlanul pozicionált.

Éppen ezért meglepő, hogy a Lenovo is beszáll ebbe a buliba, ráadásul a fél éve kapható ThinkPad X131e masina alapjaira építve. A hardver paraméterei lényegében megegyeznek a windowsos modellekkel, vagyis a cég annyira nem törte össze magát a dizájn kialakításánál. Persze az eredeti megvalósítás távolról sem rossz, sőt, sokak valószínűleg örülni fognak neki, hogy a termék megőrizte a ThinkPad jellemvonásokat. A fő eltérés a windowsos társhoz képest, hogy a Chrome OS esetében az AMD Brazos 2.0-s platform kiesik a vásárolható hardverek közül. Ez elsősorban az AMD miatt történt így, mivel a vállalat nem támogatja a Chrome OS-t. Ez valószínűleg a jövőben sem fog megváltozni, mivel az AMD a CES-en közölte, hogy az Android és a Chrome OS nem tud annyit, mint a legfrissebb Windows, így nem tudnák kihasználni azt a technikai tudást, amit az APU-kba építenek. Az Intel viszont támogatja a Chrome OS-t, így alapvetően nem törődik a hardver képességeivel. Ennek megfelelően a Lenovo Chromebookja Sandy Bridge lapkára épülő platformot használ. Természetesen el kell mondani, hogy a Chrome OS a Sandy Bridge tudását sem képes maradéktalanul kihasználni, noha kétségtelen tény, hogy ez a fejlesztés a technikai képességek területén kevesebbet tud, mint az AMD Brazos platformja, de még így is jó alternatíva a Windowshoz.

A legfontosabb kérdés, hogy a felhasználó miért vegye a ThinkPad X131e Chrome OS-t futtató verzióját a windowsos helyett? Erre nem lehet egyszerűen válaszolni, vagy ha igen, akkor sem sok érdemi extra lenne felhozva a Chromebook mellett. A Lenovo szerint azonban van értelme, méghozzá a diákoknak. A Chrome Web Store ugyanis számos programot tartalmaz a tanuláshoz, emellett a ThinkPad X131e Chromebook – a gyártó véleménye szerint – egyszerűen menedzselhető környezetben szolgálja ki a mindennapi igényeket. Ezzel természetesen nem érdemes vitába szállni, hiszen szóról-szóra igaz, de megjegyzendő, hogy más operációs rendszer is ezt teszi.

A Lenovo ThinkPad X131e Chromebook február végén lesz elérhető, az ára azonban egyelőre ismeretlen, de ha a cégnek sikerül úgy bő 100-150 dollárral a windowsos modellek alá árazni, akkor értelmet nyerhet a koncepció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés