Lenovo ThinkPad blog: a ThinkPad X1 Carbon

Egyfajta csúcsot jelent a vállalati notebookok világában ez a vékony, pillekönnyű modell.

A ThinkPad notebookcsalád fennállásának huszadik évében mutatta be a Lenovo az addig volt legvékonyabb modellt, az X1 Carbont. Ez a légiesen karcsú 14 hüvelykes a legendás ThinkPad X300 utódjának tekinthető, mára negyedik generációjában öregbíti a vállalat hírnevét. Ízig-vérig Ultrabookról van szó, de mivel egyúttal a ThinkPad széria zászlóshajója is, nem érték be a szokványos megoldásokkal. A név végén szereplő Carbon szó a teljes egészében szénszálas műanyagból készült házra utal, ami 1,2 kilogrammról induló súly és 17 mm alatti vékonyság mellett is elsőrangú strapabírást biztosít.


[+]

Az aktuális, negyedik generációs ThinkPad X1 Carbon az Intel 15 wattos TDP fogyasztási osztályba tartozó, hatodik generációs, kétmagos Core i processzoraira támaszkodik. A kínálatban természetesen megtalálhatóak vPro platformos típusok is, melyek extra képességei – például a hálózaton keresztüli követhetőség és menedzselhetőség – elsősorban vállalati környezetben előnyösek. Mellé 16 GB DDR3 memória és akár 1 TB kapacitású, PCI Express csatolós, NVMe SSD kérhető.


[+]

A 14 hüvelykes kijelző IPS paneles, és már az alapmodell is Full HD felbontású, de akinek ez kevés lenne vagy nagyobb pixelsűrűséget szeretne, választhatja a WQHD, vagyis 2560x1440 pixeles verziót. A laptop vékonysága és kis súlya ellenére is komoly kapacitású, 52 wattórás akkumulátorral büszkélkedhet, amivel egy egész munkanap vagy interkontinentális repülőút is átvészelhető. Kommunikáció terén az ac-s Wi-Fi modul és a Bluetooth 4.1 mellett mobilinternet modem is rendelkezésünkre áll.


[+]

Karcsúsága ellenére sem áldoztak fel túl sok mindent a használhatóság oltárán. Az Ethernet porttól eltekintve mindenféle csatlakozó ott sorakozik az X1 Carbon oldalán: van három USB 3.0 kapu, HDMI és mini DisplayPort képkimenet, illetve microSD kártyaolvasó. Irodai környezetben pedig kétféle port replikátorra is támaszkodhatunk, az egyik a Lenovótól megszokott, hagyományos OneLink+, a másik pedig az Intel 60 GHz-es frekvencián működő, vezeték nélkül 7 Gbps-os tempóra képes WiGig megoldása, amivel akár több nagyfelbontású külső kijelző, hálózati modul vagy adattár is a laptopra csatlakoztatható.

Azóta történt

Előzmények