Hirdetés

ThinkPad X300 - a legújabb legenda?

Külső

Nagy izgalomban égünk azóta, hogy kiderült, a Lenovo a számára eddig ismeretlen 13,3 hüvelykes méretosztályba viszi a ThinkPad szériát, ráadásul egy kompromisszumok nélküli gépet kíván az asztalra tenni. Az új méret új modellszámot igényelt. X-es, mert a kis gépek közé tartozik, és talán azért 300-as, mert a 30-as már foglalt.

Hirdetés

Pár hete már megcsodálhattuk az eddigi legvékonyabb ThinkPadet, most itt van a boncasztalunkon. Elsőre látszik rajta, hogy nem akar elrugaszkodni az évtizedes hagyományoktól; a jól bevált, kissé szögletes, kissé komor, de nagyon profi benyomást keltő formát viszi tovább, csak az eddigieknél még vékonyabban. Legvastagabb pontján is csupán 2,3 centiméteres az X300, ezzel lepipálja kisebb kijelzős márkatársát. Nem csupán lapos, könnyű is a masina. Akkumulátorral és optikai meghajtóval együtt 1,4 kilogrammot nyom. Alapterülete 32 x 23 centiméter, így szélesebb, mint a 12 hüvelykes kijelzős X60, de nem mélyebb nála. Kézbe kapva pehelysúlya mellett masszivitása fogott meg, mintha nem is notebookot, hanem egy biztonsági kazettát markoltunk volna. A felület alatt ott húzódik a szénszálas és üvegszálas műanyagból összeálló merevítőváz.

Tartozékként kapunk hozzá tápadaptert, használati utasítást, rendszervisszaállító DVD-ket és TrackPoint sapkákat

A vékony notesz elülső részén csak a fedél kioldóreteszét találjuk, abból is egyet, az X széria többi tagjához hasonlóan. Hátuljára a bal oldalon táp és D-Sub, középre Ethernet, jobbra pedig egy USB csatlakozó került. Az RJ45 aljzat mellett a vezeték nélküli adapterek kapcsolóját láthatjuk, elavult modemes csatlakozót viszont nem. Jobbra egy szellőzőrácsot is felfedezhetünk még. A D-Sub helyett vagy inkább mellett azért egy HDMI-t szívesen láttunk volna.

A laptop jobb oldalára csak az optikai meghajtó és a Kensington zár nyílása került. A DVD-író helyére extra akkumulátor szerelhető, amivel állítólag tíz órára növelhető az elektromos hálózat nélküli üzemidő. Baloldalt látható egy parányi szellőzőrács, amit két USB 2.0 aljzat követ. Ezek elég távol vannak egymástól, két szélesebb USB-s eszköz is elférhet. Középen a merevlemez takarófedele, tőle jobbra pedig a hang színes ki- és bemenetei találhatóak. Két dolgot hiányolhatunk az állítólag teljes felszereltségű gépről, a kártyaolvasót és a PC Card vagy ExpressCard foglalatot.

Kinyitva a 13,3 colos kijelző körül másfél centiméter vastag keretet találtunk, amely a billentyűzet két oldalán is végigfutott. A korábbi X sorozatos ThinkPadekre ez nem volt jellemző. A szélesebb gépen teljes méretű billentyűzet sorakozik. Az ékezetes karakterek gombjaiból sem csíptek le, és hála a magasságosnak, az összes extra gomb a korábbi ThinkPadeknél megszokott helyen maradt. A TrackPoint pöcökegér gombjai miatt aránylag vékony lett a touchpad, amelytől jobbra helyezték el az ujjlenyomat-olvasót. A csuklótámasz két szélén vannak a hangszórók.

Megváltozott a ThinkPadek utóbbi időben szinte névjeggyé váló, kívülről is fém zsanérja. Egy rossz szavunk sem lehet az új megoldásra, amely 180 fokig nyitható, és stabil tartását meghazudtolóan finoman jár. A kijelző borítása szénszálakkal megerősített műanyagból (Carbon Fiber Reinforced Plastic, CFRP) készült, az oldala üvegszálas műanyagból (Glass Fiber Reinforced Plastic, GFRP), így a belül található Wi-Fi antennákat nem árnyékolja le, de mégis erős vázat alkot.

Hanyatt fordítva az X300-at azt látjuk, miért nincs helye a PC Card bővítőknek – az akkumulátoros rész, amit a gép hátuljának gondolnánk, valójában az eleje. Ezzel a gép súlypontja előbbre került, sok más notesszel ellentétben nem áll fenn a hátrabillenés veszélye, ha a kijelző dőlésszögét állítjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés