A legtörpébb mini

Hozzászokhattunk már a tenyérnyi méretű mini-PC-khez, a ma tesztelt Acer AspireRevo R3610 sem egy óriási darab, de a CompuLab fit-PC2i névre keresztelt paránya messze felül-, illetve méretben alulmúlja. A csöppnyi gépecske mindössze 101 x 115 mm-es, amihez csupán 27 mm-es vastagság tartozik. Ebből sejteni lehet, hogy a tömege alapján sem tartozik a nehézsúlyba, csak 370 grammot nyom.

Kicsi a bors, de erős – s mivel a közmondásoknak általában van valóságalapjuk, ez valamelyest a parányi fit-PC2i-re is vonatkozik. No, nem kell kerítésszaggató tuningeredményekre és három számjegyű fps-ekre gondolni, de amire kell, arra elég lesz a CompuLab minigépének teljesítménye. A Z szériás Intel Atom processzort az Intel US15W SCH chipkészlettel párosították, a grafikáról pedig a GMA500 vezérlő gondoskodik, ami akár 1920x1200 pixeles felbontással is elboldogul. Maximum 2 GB DDR2 memória szerelhető bele, az adatainkat pedig egy 2,5 colos, SATA csatlakozós winchesterre vagy SSD-re menthetjük, a gép opcionálisan 4 GB flashmemóriával is rendelhető.

Akármilyen apró, a mini-PC-t bőségesen ellátták csatlakozókkal. Jutott rá négy USB 2.0, két Gigabit Ethernet és egy HDMI, hangkimenet és -bemenet, kártyaolvasó, sőt még egy soros port is. A vezeték nélküli hálózatokhoz is tudunk csatlakozni a 802.11b/g szabványú Wi-Fi modul segítségével. Az egész konfiguráció egy alumíniumdobozba van csomagolva, amelynek a külsején bekapcsológomb és három LED is helyet kapott, melyek a működéséről tudósítanak. A gépecske fogyasztása rendkívül csekély, teljes terhelés esetén sem haladja meg a 8 wattot, ami remek eredmény. Várhatóan 2010 januárjában kezdik el forgalmazni, a linuxos verzió kezdőára 359, a Windows 7-tel ellátott változaté 499 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés