Feltűnt a Comet, az Ice és az Elkhart Lake a MiTAC útitervében

Úgy néz ki, hogy mindegyik fejlesztés 2020-ban jön, legalábbis a beágyazott rendszerek piacára.

A MiTAC talán itthon nem túl ismert cég, de a tajvaniak számos alaplapot gyártanak, főleg a beágyazott rendszerek piacára. A gyártó nemrég adott ki egy friss útitervet, amelyben felvázolták, hogy milyen újítások jönnek az Inteltől, és bizony ebben a dokumentumban feltűnik a Comet, Ice és Elkhart Lake kódnevű fejlesztése is.

Hirdetés

Fontos kiemelni, hogy az időpontok a beágyazott piacra vonatkoznak, de az Intelnél jellemző, hogy külön ide nem terveznek hardvereket, csupán a normál asztali és mobil megoldásokat kínálják eltérő szoftveres háttérrel. Utóbbi nyilván megegyezés kérdése, a lényeg az, hogy ezen a területen, az elterjedt alaplapi szabványoknál a gyártók lényegében azonnal, maximum pár hetes különbséggel követni szokták a Santa Clara-i óriáscég asztali és mobil megjelenéseit.

A MiTAC útiterve alapján, a nagyobb teljesítményű szinten idén még kitart a Coffee Lake, amely hamarosan kap egy évközi frissítést. Utóbbi az R0 steppingre épülő Coffee Lake lapkákkal ki is merül, vagyis nagy változásokat nem érdemes várni, de a BIOS frissítésével az aktuális alaplapok kompatibilisek maradnak. Az általunk is nemrég pedzegetett, 14 nm-es node-on készülő Comet Lake csak ezután jön, a kiadott dokumentum szerint a következő év tavaszán. Ez elképzelhető, hogy az Intel bejelentésének szintjén inkább a 2020-as esztendő eleje lesz, mivel itt beágyazott rendszerekről van szó.


[+]

Feltűnik az Elkhart Lake is, amelyről még az előző év őszén írtunk. Ez a platform lesz a Gemini Lake leváltója, és a friss hírek szerint már 10 nm-es node-on készül. A MiTAC a következő év elején számol vele, amiből kiindulva az Intel már az idei év vége felé kiadhatja. Sajnos az Elkhart Lake-ről továbbra sem lehet sokat tudni, annyi pletyka van róla, hogy Tremont processzormagokat és Gen11-es IGP-t kap, de a konkrét számok nem ismertek.

A MiTAC még az Ice Lake U CPU-val is számol a COM Express területén, ami nagyjából egy év múlva érkezik. Itt számításba kell venni, hogy ez a piac nem annyira kritikus, így az Intel az Ice Lake-et valószínűleg még idén bejelenti az ultramobil eszközök területére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MiTAC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés