Hirdetés

A környezeti hőmérséklet alá hűti CPU-nkat az Intel új technológiája

Az Intel TEC egységei először EKWB és Cooler Master termékekben teszik tiszteletüket.

Az Intel az EKWB és a Cooler Master segítségével megalkotta az első olyan, kereskedelmi forgalomban is kapható hűtőket, amelyek a kékek saját TEC (Thermoelectric Cooler) egységeire épülnek. Az egyszerű vízhűtő rendszerekhez képest ez a technológia olyan szempontból jobb, hogy képes a processzort a környezeti hőmérsékletnél jobban lehűteni, ugyanis a hűtést egy kerámia házba csomagolt, feszültség alá helyezett félvezető végzi. Ennek az egységnek működés közben az alsó oldala nagyjából 0°C-os hőmérsékletre képes lehűlni, ami közvetlenül érintkezik a CPU kupakjával, míg a teteje 50°C körüli értékre melegszik, vagyis az AIO rendszer gyakorlatilag nem is a processzort, hanem az azt hűvösen tartó TEC egységet hűti.

A német tuningos, der8auer saját videójában elárulja, hogy ő már kísérletezett hasonló eszközzel korábban, ám ennek egyik nagy hátránya volt, hogy az általa készített kontroller csak kikapcsolt és bekapcsolt állást ismert, ami nem eredményezett túl nagy hatékonyságot. Az Intel ezzel szemben már megoldotta, hogy a TEC egység különböző feszültséggel működjön, attól függően, hogy éppen mennyi hűtésre van szüksége a processzornak, ebben a munkában pedig az egyedi kontrollert az Intel 10. és 11. generációs processzorainak firmware-e és a gyártó saját segédszoftvere segíti – ennek következtében az új hűtők csak az említett, LGA1200-as foglalatú processzorokat támogatják.


[+]

Az első fecskéket tehát a Cooler Master és az EKWB szállítja, ám míg előbbi kizárólag a blokkot és a rászerelhető vezérlőt adja (EK-QuantumX Delta TEC néven), addig a Cooler Master MasterLiquid ML360 Sub-Zero már egy pumpát és egy alumínium radiátort is magába foglaló, zárt AIO rendszer.


[+]

Mindkét megoldásra igaz, hogy viszonylag sokat, akár 200 wattot is fogyaszthatnak (ez az EKWB terméke esetében természetesen egy készre szerelt rendszerre értendő, nem a blokkra önmagában), hiszen az AIO-kban megszokott aktív komponensekhez képest itt most egyel több van, ám szerencsére ez a fogyasztás csak maximális terhelés esetén valós.

Az EKWB megoldása – december elejére tervezett szállítással – 373,42 euróért rendelhető elő, a Cooler Master hűtőjének ára és megjelenési ideje azonban nem ismert.

Előzmények

Hirdetés