Kompakt mindenes a Panasonictól

A japán gyártó legújabb kamerája az elődhöz hasonlóan kompakthoz képest nagy, m43-as szenzorral operál.

Hirdetés

A Panasonic augusztus 22-én mutatta be legújabb kompakt kameráját, a Lumix LX 100 II-t, amelynek apropóján a gyártó magyar képviselete kedden Budapesten rendezett egy kisebb sajtótájékoztatót, amire mi is hivatalosak voltunk. Tesztképek egy apró technikai malőrnek köszönhetően sajnos nem készültek, de nem kizárt, hogy ezt egy esetleges későbbi teszt alkalmával pótolni tudjuk.

Panasonic Lumix LX100 II
Panasonic Lumix LX100 II [+]

Az LX100 második generációja az általunk is tesztelt elődmodellhez hasonlóan m43 formátumú szenzort rejt magában, 12,8 megapixel helyett azonban itt már egy Venus Engine-nel megtámogatott 17 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli, multi-aspect érzékelőről van szó, utóbbi tulajdonság lehetővé teszi a képarány változtatását a látószög változtatása nélkül. Ezt megtehetjük akár az objektív körüli gyűrű segítségével is. Az ekvivalens 24-75 milliméteres gyújtótávolságú, f1.7-2.8 tartományban állítható – 9 lamellából felépített – rekesszel megáldott Leica optika nem fukarkodik kezelőszervekben, kapunk még további két gyűrűt, amik segítségével a rekeszt és egy tetszőlegesen beállított funkciót vezérelhetünk, ez utóbbi lehet például zoom, fehéregyensúly vagy akár az ISO érzékenység. A fényképezőgép tetején találunk még két tárcsát is, ezekkel az expozíció kompenzáció és a záridő értékeit választhatjuk ki. Funkciógombokból összesen 5 darab található a kamerán, 5 pedig a kezelőfelület szerves része élőkép módban, ezek mindegyikére tetszőleges funkciókat rendelhetünk, a maradékot pedig hozzáadhatjuk az úgynevezett MyMenu-höz, ami mondhatni egy kedvencek menü a leggyakrabban használt menüpontjaink gyors eléréséhez.

Panasonic Lumix LX100 II
Panasonic Lumix LX100 II [+]

Az előadáson hosszasan taglalták a már említett Leica objektív felépítését, a 11 lencsetagot számláló optika Power O.I.S. képstabilizálást is kapott. Ennek képét a 3 hüvelykes érintőkijelzőn, vagy a 0,38 hüvelykes elektronikus keresőn kísérhetjük figyelemmel, ezeket akár együttesen is használhatjuk, ugyanis a fókuszmező kiválasztása EVF használatakor lehetséges a kijelző simogatásával is. Vaku nem képezi a gép részét, a csomagét viszont igen, tartozékként kapunk egy külső vakut, amelyet a gép tetején található vakupapucsba helyezhetünk. Csatlakozókból a szükséges minimumot kapjuk, micro HDMI és USB 2.0 porton (utóbbin keresztül tölthetjük is az eszközt) kívül nem is nagyon van szükség másra egy kompakt, 392 gramm tömegű kamera esetében, ebbe már beletartozik az akkumulátor és a behelyezhető SD memóriakártya is.

Panasonic Lumix LX100 II kezelőszervek
Panasonic Lumix LX100 II kezelőszervek [+]

A minimum záridő elektronikus zár esetében 1/16 000 másodperc is lehet, az érzékenység pedig akár 25 600 értékre is feltekerhető. Természetesen lehetőségünk van JPEG és RAW formátumban is fotózni, teljesen manuális beállításokkal is. Videót 4K felbontásban képes rögzíteni 30 fps mellett, a bitsűrűség maximuma 100 Mbps. Külön kiemelték a 3 centiméteres makrótávolságot, a bemutató legnagyobb része viszont talán az autofókusz képességek és a szolgáltatások ecsetelése volt. A gyártó nagyon büszke a DFD, azaz Depth From Defocus alapú fókuszrendszerére, amelynek működési elvét a GH4 tesztünkben vettük alaposabban górcső alá, a kihangsúlyozott sebességet pedig csak megerősíteni tudjuk, beltérben is viszonylag pontosan talált fókuszt a kamera, pedig ez még nem is a végleges, gyártásba kerülő verzió. Több, az élességállításhoz köthető funkció is került a gépbe, ilyen például a 20-szoros nagyítást lehetővé tevő manuális fókusz segéd, a focus peaking és stacking, valamint az arc- és szemfelismerés.

Panasonic Lumix LX100 II objektív és gyűrűk
Panasonic Lumix LX100 II objektív és gyűrűk [+]

Megkaptuk a Panasonic MILC vázaiban is elérhető 4K Photo módot, amivel 30 képet tudunk készíteni másodpercenként, ez történhet a kioldó gomb nyomva tartásával, vagy akár pre-burst módban, amit használva már az exponáló lenyomása előtti 1 másodpercben is a memóriában tárolja a képkockákat, később pedig ezekből is kiválaszthatjuk kedvencünket. Elérhető a kép elkészítése utáni élességállítást lehetővé tevő Post Focus funkció, Sequence Composition módban pedig egy tárgy vagy élőlény mozgását örökíthetjük meg egyetlen képkockán. Kapunk továbbá 22 effektet, többféle monokróm hatást, kidolgozhatjuk a nyers képfájlokat kamerán belül is, a beépített Wi-Fi és Bluetooth modul segítségével pedig távvezérelhetjük a fényképezőgépet okostelefonunkkal, vagy lementhetjük a memóriakártyán tárolt képeket vezeték és kártyaolvasó nélkül.

A Panasonic Lumix LX100 II októberben válik elérhetővé a piacon, az előd nyitóárához képest olcsóbban, 1000 dollár körüli áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés