Kolink blog: luxus-obszervatórium gépház

A Kolink Observatory sorozatának tagjai minden igényt kielégítő, felső kategóriás miditornyok.

A Kolink miditornyokat tartalmazó termékpalettájának felső szegmensében helyezkedik el az Observatory sorozat, mely az eredeti változat mellett már a valamivel egyszerűbb Lite, illetve a továbbfejlesztett Observatory Y és Observatory Z verzióval bővült. Ez a három modell elérhető zárt, átlátszó, illetve hálós, szellőző előlappal is, míg az alapváltozatnál csak a „teli” előlap érhető el. Bármelyiket is választjuk, itt három RGB ventilátor fényében gyönyörködhetünk, a negyedik ilyen effektet kínáló légkavaró pedig hátul világít – erre az edzett üveg oldallapon keresztül láthatunk rá.

Observatory - fehér változatban
Kolink Observatory, fehér változat [+]

Az „alap” Observatory (mely fekete és fehér alapszínben is elérhető) egy klasszikus, egészen E-ATX méretig használható miditorony, 453 mm-es magassággal, 435 mm-es mélységgel és 210 mm-es szélességgel. Az acélból és edzett üvegből álló külsőn fent és az előlap oldalán találunk extra szellőzést, az átlátszó előlap mögött pedig egy rácsos szerkezet igyekszik még vonzóbbá tenni az optikát – személyes meglátásunk szerint ez egyébként a fehérre színezett verzióban mutatósabb.


Kolink Observatory [+]

Belül az elterjedt, kétkamrás kialakítás fogadja a komponenseket: a tápegység alul, előtte az adattárolók egy része, a nagyobb térben pedig az alaplap és a bővítőkártyák foglalnak helyet. Utóbbiból hét darabot építhetünk be, az adattárolók esetében pedig két 2,5”/3,5”-es és négy 2,5”-es hely áll rendelkezésre. A fedlapon a már említett, mágneses porszűrővel védett szellőzőnyílások alá két 12 vagy 14 cm-es ventilátor kerülhet, de adott esetben egy 240 mm-es radiátor is elfér itt. Ám ha vízhűtésben gondolkodunk, akkor vonzóbb lehet az előlap, mely mögött marad hely egy 280 mm-es radiátornak is. A belső tér jelentette korlátok közül a VGA maximális hossza 380 mm, a processzorhűtő maximális magassága pedig 160 mm lehet.


Kolink Observatory, fekete változat [+]

A házról nem hiányoznak a külső csatlakozók sem, két USB 2.0, egy USB 3.0, illetve 3,5 mm-es jack aljzat várja a perifériákat. A gyárilag érkező RGB-s ventilátorokról volt már szó, fényük vezérléséről a mellékelt, távirányítóval is rendelkező apró kontroller gondoskodik.

Observatory Lite
Observatory Lite [+]

Az alap Observatory-hoz képest a Lite (mely üveg és hálós előlappal is kapható) egy valamivel egyszerűbb kivitel, kisebb, 440 x 400 x 190 mm-es mérettel. Ez természetesen azzal jár, hogy grafikus kártyánk csak 335 mm-ig terjeszkedhet, de ha vízhűtést használunk, akkor 310 mm marad csak erre a célra. Az E-ATX alaplapok sem férnek már el, és adattárolóból is kevesebbet építhetünk be, az egyik dedikált 2,5”-es helyről le kell mondanunk. Van azonban olyan tulajdonság, amiben a Lite többet ad, ez pedig a ventilátorok: itt is négyet mellékel a gyártó, ám ezek már ARGB-sek, tehát akár külső vezérléssel, például az alaplapi rendszerrel is összehangolhatjuk őket.

Observatory Y
Observatory Y [+]

Továbblépve az Y és Z változatok felé (ezeknél is mesh és teli előlap jelenti a választási lehetőséget), mindkét esetben már nagyobb méretet kapunk, az Y széria például 488 x 471 x 231 mm-es. Ebben az esetben a plusz milliméterek egyrészt akár 380 mm-es VGA, illetve 175 mm magas CPU-hűtő beszerelését is lehetővé teszik, másrészt pedig a külön megvásárolható készlettel a grafikus kártya függőleges beépítése előtt is megnyitják az utat. Természetesen itt ismét adott az E-ATX kompatibilitás, a fedlapon, hosszirányban elhelyezkedő csatlakozósorban pedig két Type-C konnektor (USB 3.2 Gen2), egy USB 2.0 és 3,5 mm-es hangcsatlakozók kaptak helyet.

A belső tér kialakításakor a hűtésre extra figyelmet fordítottak, így elöl és felül is elférnek a 360 mm-es radiátorok, de az előbbi helyre akár 3 x 140 mm-es ventilátorrendszert is beépíthetünk. A gyárilag beszerelt légkavarók a Kolink Umbra szériájának 120 mm-es ARGB-s tagjai, melyeket a mellékelt vezérlővel és a hozzá tartozó szoftverrel is lehet kezelni. Adattárolókból két 3,5”-es HDD és három 2,5”-es egység szerelhető a gépházba.

Observatory Z
Observatory Z [+]

A Z változat, mely valamivel még nagyobb (495 x 465 x 245 mm), már gyárilag is rendelkezik a VGA alternatív beépítését lehetővé tévő kerettel, itt csak a riser kábel hiányzik. Ebbe a házba egyébként 180 mm-es processzorhűtő és akár 200 mm mély tápegység is elfér, az adattárolóknak kiképzett helynél pedig mindegyik univerzális, tehát 3,5”-es és 2,5”-es eszközöket egyaránt képes fogadni, így a kisebbik méretből öt, a nagyobbikból négy fér el egyszerre.

A hűtési opciók még sokoldalúbbak: elöl már 2 darab 200 mm-es légkavaró vagy egy 420 mm-es radiátor is elfér. Nyilván ha ezeket választjuk, akkor már érdemesebb a hálós előlappal érkező verziót vásárolni. Módosítottak a felső csatlakozópanelen is: egy Type-C (USB 3.2 Gen2) és négy Type-A (kettő USB 3.2 Gen1, kettő USB 2.0) sorakozik itt. A mellékelt ventilátorok az Y modellhez hasonlóan ARGB-s vezérléssel rendelkeznek, és a saját szoftveren túlmenően az alaplapi rendszerrel is összekapcsolhatók.

Azóta történt

Előzmények