Kolink blog: karácsonyi házak

A VOID sorozat különleges előlapjaival nem csak a karácsonyi ünnepek alatt, hanem a hétköznapokban is jól mutat.

A számítástechnika „otthoni” szegmenséhez egy ideje már hozzátartoznak az RGB fények: a számítógépházak, a különböző komponensek és perifériák esetében is már szinte mindig választható opció a színes világítás, ami így a karácsonyi időszakban még a lakás díszítésével is összhangba hozható.

Blogunkban már többször is említettük a Kolink VOID házsorozatát, melynek egyik fő különlegességét a speciális előlapok jelentik – ezek ötletes optikai trükkel azt a benyomást keltik, mintha egy alagútba, üres térbe néznénk be (nyilván erre utal a sorozat neve is), ezt a hatást pedig tükröződő színes fényekkel érik el.

A VOID család jelenleg három tagból áll, melyek sorrendben a VOID, VOID Rift és VOID X névkre hallgatnak – valamennyien fekete színben pompáznak, ám az első elérhető fehérben is, ez a VOID White változat. Mindegyik klasszikus ATX miditorony kétkamrás belső térrel, melynek kialakítása szintén hagyományosnak mondható. Ez azt jelenti, hogy az olyan extrák, mint a variálhatóság, a speciális szellőzési vagy kábelezési lehetőségek hiányoznak, a hangsúly itt egyrészt a konfiguráció bemutatásán (ezért is áll rendelkezésre edzett üveg oldallap), másrészt a névadó előlapon van.


[+]

Az alapmodellt jelentő VOID és a VOID White az előlap a felső részén kapott egy tükrös (és trükkös), háromszög alakú elemet, melyben az ügyesen elhelyezett RGB csíkok keltik a mélység érzetét. Ehhez passzolhat a gyárilag hátulra telepített, 12 cm-es ventilátor, mely címezhető RGB világítással rendelkezik – a fényeffektek az előlap tetején elhelyezett gombokkal vezérelhetők. Itt egyébként még két-két USB 2.0 és 3.0 port, illetve két hangcsatlakozó is helyet kapott.

Hogy ne csak a látvány, de a szellőzés is megfelelő legyen, az említett hátsó légkavarón túl még öt további ventilátornak van hely a 430 x 190 x 400 mm-es VOID-ban: három az előlap mögé, kettő pedig a hálóval védett fedlap alá szerelhető be, de szükség esetén elöl egy 240 mm-es radiátor is elfér. A belső térbe hét bővítőkártya építhető be, ezek közül a VGA maximális hossza 310 mm, a CPU-hűtő magassága pedig legfeljebb 160 mm lehet. Adattárolóból négyet tud fogadni a ház, ezeknek két kombinált (2,5”/3,5”) és két 2,5”-es tartót alakítottak ki.


[+]

A VOID háromszögletű ablakát „duplázza” a VOID X, mely azonban nem csak ebben különbözik, hanem nagyobb is: 453 x 210 x 415 mm-es méretének köszönhetően már komolyabb hardverrel is megbirkózik, például a grafikus kártya hossza elérheti a 365 mm-t, a processzorhűtőé a 175 mm-t, az előlap mögött pedig egy felsőkategóriás vízhűtés 360 mm-es radiátora is elfér, de a nagyobb magasság miatt felülre is tehetünk egy 240 mm-es példányt.


[+]

Míg a VOID és a VOID X dekorációja az előlapnak csak egy részét használja ki, addig a VOID Rift esetében már a teljes felület „alagúthatású”. Itt csíkok helyett tükröződő fénypontok keltik a mélység érzetét, de ezek színét pontosan úgy vezérelhetjük, mint a többi modellnél. De nem az előlap kialakítása az egyetlen különbség, mely a 485 x 200 x 400 mm-es Rift és a többi VOID változat között van: ennél a modellnél lehetőség nyílik a grafikus kártyát (legfeljebb kétslotos vastagságig és 355 mm-es hosszúságig) függőlegesen is beépíteni, feltéve, hogy gondoskodunk a külön megvásárolható riser kábelről.

További eltérés, hogy a hátulra beépített ventilátor itt egy 12 cm-es, Umbra Void szériás példány, melynek középső része az előlaphoz hasonló optikai trükkel kelt háromdimenziós hatást. A gépházba ezen felül öt másik légkavaró szerelhető be, vízhűtés-radiátor pedig előre (360 mm) és felülre (280 mm) kerülhet. A processzorhűtő kiválasztásakor legfeljebb 165 mm-es modellekben gondolkodhatunk. Az előlap tetején elhelyezett csatlakozósor két USB 3.0, egy USB 2.0 és dupla hangcsatlakozót tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények