Kolink blog: RGB-ből sosem lehet elég

Igyekeztünk sorra venni a Kolink RGB világítással ellátott termékeit.

Hiába vannak sokan, akik ki nem állhatják az RGB-t, tény, hogy mióta divat lett – különösen a gamer – hardverek színes fényekkel történő pimpelése, rengeteg vásárló számára vált szemponttá, hogy legújabb eszközükön már ők maguk állíthassák be a világítás színét. Először főleg a billentyűzeteknél kezdett elterjedni, hogy a hagyományos, fehér színű LED-eket színes fényforrásokra cserélték, ami a felvágósdi mellett azért hasznos is volt, hiszen a szivárvány különböző árnyalatai mellett különböző színhőmérsékletű és fényerejű fehéret is választhattunk. Később a piaci szereplők persze rájöttek, hogy az apró fényforrások segítségével más termékeket is egyszerűbb lehet eladni az erre nyitott vásárlók számára, így csak idő kérdése volt, hogy mikor kerülnek piacra a világítós számítógépházak.

Kolink Phalanx V2
Kolink Phalanx V2 [+]

Sok más gyártóhoz hasonlóan a Kolink is rengeteg ilyen modellt tart palettáján, ráadásul a blog keretein belül többről is volt már szó, hiszen kicsi és nagy házakkal kapcsolatban is cikkeztünk már. Ezúttal azonban nem méret szerint válogattunk, inkább az RGB LED-ek elhelyezése és mennyisége alapján mutatjuk be a kínálatot. A fények szempontjából különlegesnek számító gépházakra kicsit részletesebben is kitérünk, fontos azonban megjegyezni, hogy most nem a specifikációk alapos ismertetése a cél, azokkal kapcsolatban a linkelt termékoldalakról lehet informálódni.

Kolink Balance
Kolink Balance [+]

Egy RGB fényekkel telepakolt gépházat általában olyanok választanak, akik a számítógép belső komponensei esetében sem vetik meg a színes LED-eket, ezért talán mondanunk sem kell, hogy a legtöbb ilyen modell edzett üvegből készült oldallappal rendelkezik, hogy a ház belseje is gond nélkül megtekinthető legyen.

Kolink Ethereal
Kolink Ethereal [+]

Sok esetben az üveg oldallap tényleg csak az alkatrészek fényeit teszi láthatóvá, hiszen maga a ház csak az előlapján visel fényforrásokat, belül még akkor sem találunk fényeket, ha egyébként a ház rendelkezik beépített ventilátorokkal. Ezen modellek közé tartozik a microATX méretű Kolink Inspire K2 és K6, az ATX-es Inspire K5, illetve az E-ATX-es Ethereal és Refine modell.

Kolink Inspire K5
Kolink Inspire K5 [+]

A fenti kupac esetében teljesen letisztult dizájnról beszélünk, hiszen az előlapot mindössze egy-egy RGB-s sáv díszíti (leszámítva az Inspire K2-t, ahol egy lyuggatott lemezt is tettek a fényforrások elé), a Kolink Nimbus ezekhez képest viszont már extrább, hiszen nem csak egy sáv, hanem az előlapon egy átlátszó, lekerekített sarkokkal operáló ablak széle világít, itt tehát már némi térhatást is sikerült elérniük a mérnököknek.

Kolink Nimbus
Kolink Nimbus [+]

RGB szempontjából a fentiek ellentétének is tekinthetjük az ATX lapokat fogadó Kolink Bastiont, hiszen az ő esetében az előlap egyáltalán nem kapott világítást, belül azonban a hátsó ventilátor és egy, a tápegység takarólemezének élén elhelyezett LED-szalag képes a szivárvány összes árnyalatában ragyogni.

Kolink Bastion
Kolink Bastion [+]

Összesen négy olyan modellt kínál a Kolink, melyeknél a ház előlapját és a hátsó ventilátort is jól megpakolták színes LED-ekkel, ezek az Inspire K7, a Balance, az Outline, illetve a Quantum – az első kettőbe maximum ATX, a többibe legfeljebb E-ATX méretű alaplapokat lehet beszerelni.

Kolink Outline
Kolink Outline [+]

A felsorolás végére hagytuk a gyártók által talán legtöbbször alkalmazott megoldást, amikor nem maga a gépház vagy az előlap mögé applikált LED szalag világít, hanem az elöl elhelyezett ventilátorok. A leglátványosabb modellek általában teli üveg előlapot kapnak, ezzel feláldozva némi szellőzőképességet a dizájn oltárán, ám panaszra azért nem lehet okunk, hiszen sok esetben a légkavarók nem elölről, hanem az előlap oldalain keresztül szívják be a friss levegőt. Erre a fajta RGB-elhelyezésre a legjobb példa a Kolink Observatory, az Observatory Lite, az Inspire K1, illetve a Horizon modell, de ide sorolnánk még a Kolink Big Chungus és Punisher házat is.

Kolink Observatory
Kolink Observatory [+]

A Big Chungus és a Punisher gépház nem a szokásos szögletes vonalat képviseli, hiszen előbbi döntött kialakításával és méretes szellőzőnyílásaival, utóbbi pedig már-már retrónak számító, gömbölyded megjelenítésével hívja fel magára a figyelmet.

Kolink Big Chungus és PunisherKolink Big Chungus és Punisher Kolink Big Chungus és Punisher [+]

Szerencsére a Kolink olyan házakat is tart kínálatában, melyeknél a színesen világító ventilátorokat nem üveggel, hanem hasonló módon átlátszó, ám szellőzés szempontjából jobb, hálós előlappal borították. Ezen modellek közé tartozik a Phalanx és a Phalanx V2, az egészen kicsi, microATX lapokat fogadó Citadel Mesh, valamint az Observatory Lite rácsos verziója, az Observaroty Lite Mesh is.

Kolink Citadel Mesh
Kolink Citadel Mesh [+]

Világítás szempontjából kakukktojásként tekinthetünk a Void RGB-re, melyről egyébként már volt szó egy korábbi blogbejegyzésünkben. Az előlapot itt is részben üveg borítja, de nem abból a célból, hogy a mögötte elhelyezett ventilátorokat megmutassa nekünk, hanem az üveglap mögé a gyártó egy tükröt és jó sok RGB LED-et szerelt úgy, hogy ezzel egy végtelen mélységű alagút hatását keltse.

Kolink Void RGB
Kolink Void RGB [+]

A gépház számítógépünk leginkább szem előtt lévő eleme, ezért érthető is, hogy ennyi RGB-s modell van a piacon; sokaknak valószínűleg nem újdonság, hogy bizony RGB-s tápegységek is kaphatóak, többek között a Kolinktől is. A németek a Core szériából csináltak címezhető RGB LED-ekkel ellátott variánsokat, melyek 500, 600, illetve 700 wattos teljesítménnyel érhetőek el.

Kolink Core ARGB 500 W
Kimenet +5 V +3,3 V +12 V -12 V +5 Vsb
Max. terhelés 15 A 15 A 33 A 0,3 A 2,5 A
Max. kombinált terhelés 100 W 396 W 3,6 W 12,5 W
500 W
Kolink Core ARGB 600 W
Kimenet +5 V +3,3 V +12 V -12 V +5 Vsb
Max. terhelés 15 A 18 A 40 A 0,3 A 2,5 A
Max. kombinált terhelés 100 W 480 W 3,6 W 12,5 W
600 W
Kolink Core ARGB 700 W
Kimenet +5 V +3,3 V +12 V -12 V +5 Vsb
Max. terhelés 15 A 18 A 48 A 0,6 A 2,5 A
Max. kombinált terhelés 100 W 576 W 6 W 12,5 W
700 W

A fix kábelekkel ellátott tápegységek 80 Plus tanúsítvánnyal rendelkeznek, vagyis 20%-os terhelés mellett a hatékonyság elérheti a 82%-ot is. Csatlakozók tekintetében közös pont az egy-egy ATX és EPS dugó, egyetlen 6+2-es VGA csatlakozó, valamint 4 SATA és 2 molex, míg a 600 és 700 wattos verzióknál annyi extrát kapunk, hogy előbbinél további egy VGA, utóbbinál pedig további három VGA és még egy molex csatlakozó is a repertoár része. A világítás egyébként a tápegység azon oldalán kapott helyet, mely sok esetben egy kivágásnak köszönhetően látszik a gépház ablakán benézve, a vezérlés pedig alaplapi szoftver vagy egy hátsó kapcsoló segítségével történhet.

Azóta történt

Előzmények