Újabb tervezői kép egy kepleres GeForce-ról

Nemrég a GK107-es GPU-ra épülő termék esetében számoltunk be egy kiszivárgott tervezői képről, míg most valamelyik nagyobb testvér került elő. A nyomtatott áramköri lap tervei szerkesztettek, ugyanis a GPU-t és a memórialapkákat valószínűleg szándékosan kitörölte a képet közzétevő illető. Ez nem meglepő dolog, ugyanis a szakavatott mérnökök egy teljes tervezői képről már értékes információkat is képesek leolvasni. Persze a törléssel a termék is beazonosíthatatlanná vált, de a tápellátás egy combosabb VGA-ról árulkodik.


(forrás: EXPreview) [+]

Látható, hogy a terveken két darab 6 tűs és egy 8 tűs tápcsatlakozó szerepel, igen érdekes felépítéssel. Valószínű, hogy kereskedelmi forgalomba nem teljesen ez a dizájn kerül majd, ugyanis az úgymond „emeletes” csatlakozási kialakítás nagyon sérülékeny. Valószínűleg az egész tesztelési céllal született, hogy meglegyen a kellő energia a GPU számára, ha szükség van rá. A dizájnról leolvasható, hogy három termék is SLI-be köthető, emellett a hátlapon két DVI, egy HDMI, illetve egy DisplayPort található. Az interfészek verzióit a kiszivárgott képről nem lehet megállapítani, de bízunk benne, hogy 3 GHz-es HDMI 1.4a-val, illetve DisplayPort 1.2 HBR2-vel lesz dolgunk, melyek megfelelnek az új generációs VGA-kra vonatkozó elvárásoknak.


(forrás: EXPreview)

A megjelenésről nincs megerősített adat. A pletykák március végét, illetve áprilist valószínűsítik, ám ennél többet nem lehet tudni. Szintén pletykált információ, hogy az NVIDIA a GeForce FX után újra VLIW-alapú rendszerrel áll elő. Ezzel aránylag sokat lehet spórolni a tranzisztorok szintjén, hiszen az ütemezés részben statikus lesz. A GeForce FX persze sokak emlékeiben nem sikertörténetként jelenik meg, sőt, konkrétan a legrosszabb termékcsalád volt, amit az NVIDIA valaha összerakott, de a közhiedelemmel ellentétben a gyenge produkciónak nem a VLIW architektúra volt az oka, hanem sokkal inkább a rosszul kivitelezett felépítés. Egy GPU esetében a VLIW utasításokkal dolgozó shader tömbök nagyon is életképes koncepciót képeznek, gondolhatunk itt a Radeonokra, hiszen az AMD az új GCN architektúra bemutatása előtt, több generáción át VLIW-alapú rendszerrel dolgozott. Persze meg kell jegyezni, hogy rengeteg pletyka van a rendszerrel kapcsolatban, és az NVIDIA lényegében semmit sem mond, így a tényleges képességeket csak később tudhatjuk meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés