Információk a 600-as GeForce szériáról

Az új 600-as GeForce széria teljes termékskálájáról még nincs túl sok információ, így eddig csak az elmúlt év végén bejelentett mobil megoldásokról tudtunk beszámolni. A korábban megjelent GeForce 610M, 630M és 635M jelzésű termékek lényegében nem igazán új megoldások, így a korábbi fermis GPU-kra építenek. Arról már korábban írtunk, hogy a nem minden gyártónak tetszik a VGA-k új generációja, ami arra vezethető vissza, hogy nem kevés régi terméket hasznosít majd újra az AMD és az NVIDIA. Ezek a mobil és az OEM-piacon új nevet is kapnak, hogy konkrétan újnak tűnjenek, a dobozos termékek szegmensében azonban valószínűbb, hogy a régi elnevezések nem változnak, noha nem lehet kizárni az átnevezés lehetőségét.

Friss információink szerint a fentebb linkelt mobil GeForce-ok hamarosan kiegészülnek még pár termékkel. A GeForce GT 620M a GF108-as GPU-ra épít, vagyis a GeForce GT 630M-hez hasonlóan maximum 96 darab CUDA magot rejthet. Persze az is elképzelhető, hogy ezek fele le lesz tiltva, de erről egyelőre nincs pontos adat. Valószínűbb, hogy a feldolgozók száma változatlan marad, és a memóriabusz szélessége szenved butítást, ami sokkal logikusabb megoldás lehet a mobil igényeket és a költségeket szem előtt tartva. Szintén érkezik a GeForce GTX 670M és 675M, melyeket a tegnapi Samsung baki is leleplezett. A notebookgyártóktól származó adatok, és a 2.20.1812-es béta verziójú AIDA64 leírása szerint ezek az aktuálisan is elérhető GF114-es lapkára építenek, azaz nem részei a kepleres generációnak.

Az asztali termékek piacára a GeForce 605 és a GeForce GT 620 érkezik. Mindkét megoldás a GF119-es GPU-t használja, mely lényegében az elmúlt évben megjelent GeForce GT 520 alapja. Arról nincs adat, hogy az előbbi termékek – az OEM-piacon túl – bemutatkoznak-e a dobozos termékek szegmensében. Gyakorlatilag ez mindegy is, mivel a GeForce GT 520-szal már most is lehet kamatoztatni a GF119-es lapka képességeit.

A Kepler architektúráról nagyon sok, egymásnak teljesen ellentmondó pletyka van, de megerősített adat még nincs leszámítva azt, hogy közeleg a GK107 kódnevű lapka megjelenése. Az információink szerint az NVIDIA elsősorban mobil termékként tekint az újdonságra, és az a terv, hogy a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő GPU az Ivy Bridge tavaszi startjával párhuzamosan mutatkozzon be. A mobil igények rendkívüli erősödése mellett sanszos, hogy az asztali piac másodlagos szerepet tölt majd be. Ez elsősorban annak lesz köszönhető, hogy az NVIDIA állítólag minden korábbinál több notebookgyártót győzött meg a GeForce használatáról erre a körre. A slágertermék itt várhatóan a GK107 lesz, hiszen új generációs megoldásról van szó, és az információink szerint aránylag keveset fogyaszt, valamint a tömegek számára is megfizethető. Az igényeket azonban ki kell majd elégíteni, ami a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása mellett nem egyszerű feladat manapság. Ezzel valamilyen szinten pálcát kell törni az asztali, vagy a mobil piac mellett, mivel a kettő együttes ellátására csak az őszi hónapoktól lesz megfelelő gyártókapacitás. Persze az is látható, hogy az árak az új generációnál kellően magasra vannak tolva, ami természetesen egyáltalán nem növeli a vásárlókedvet.

Az előbbi bekezdésből érthető az is, hogy az NVIDIA és az AMD miért ragaszkodik a 40 nm-es termékek további szállításához. Egyszerűen a TSMC képtelen lenne megfelelő mennyiségű GPU-t gyártani 28 nm-en. Ez lehet, hogy sok partnernek, illetve a felhasználóknak nem tetszik, de a gyártókapacitás időnként erősen korlátozhatja a terveket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés