Képeken a GeForce GTX 460

Egyre közelebb kerülünk a Fermi architektúrára épülő GF104-es lapka startjához, mely az eddigi információk szerint elsősorban a GeForce GTX 460-as kártyán lesz elérhető. Az NVIDIA számára rendkívül fontos egy jó chip kifejlesztése, mert a jelenlegi felsőkategóriás GeForce-okat túl költséges gyártani, és ez már az XFX és a második legnagyobb partnerként számon tartott BFG visszavonulását eredményezte. A zöldek nagyon bíznak a GF104 sikerében, hiszen az új GPU hasonló méretű lesz, mint az AMD Cypress kódnevű fejlesztése, így van esély a dupla GPU-t tartalmazó GeForce bemutatására is, aminek hála jelentősen visszafogható a GF100-as lapkák termelése, és ez anyagilag komoly megkönnyebbülés lesz a cég és partnerei számára. Az adatok szerint még idén megérkezik a GeForce GTX 490, mely már két GF104-et tartalmaz, és gyorsabb lesz a jelenlegi csúcs-GeForce-nál, sőt az előállítási költsége még alacsonyabb is lehet. Ugyan a Radeon HD 5970 trónja egyelőre nincs veszélyben, de az NVIDIA számára a legkisebb lépcső is sokat számít, hiszen versenyképesebbé válik a termékkínálat.

Persze a csúcskategória csak a piac egy nagyon kis szelete. Ennél sokkal fontosabb az olcsóbb termékek szállítása, ahol szintén a GF104-es lapka fog szolgálatot teljesíteni. A GeForce GTX 460-ról már régóta beszél a világ, és a várható paraméterekről is írtunk már. Most megérkeztek a referenciamodellről az első kémfotók, mely bizonyítja a termék létezését. Az új információk alapján két GTX 460-as versenyző is érkezik, melyek bemutatása júliusra van időzítve. A forgalmazás megkezdéséről egyelőre nincs pontos adat, de ha minden a terv szerint alakul, akkor augusztus elején már nagyobb szállítmányokra is számíthatnak a boltok.

A GeForce GTX 460 meglehetősen tömzsi terméknek tűnik, és felfedezhető a két darab 6 tűs PCI-Express tápcsatlakozó a hátoldalon. A pletykák szerint 150-170 wattos átlagos fogyasztásra lehet számítani. Ezt a hőmennyiséget egy alumíniumbordával megspékel hővezető csövekkel operáló hűtő vezeti el, egy hőmérséklet-vezérelt ventilátor segítségével. A kártyán egy SLI csatlakozó található, így csak két GeForce-ot lehet összekötni, de ez ebben a kategóriában nem nevezhető túl nagy érvágásnak. A távol-keleti források továbbra is 336 CUDA magról beszélnek, sőt a 675 MHz-es mag- és az 1350 MHz-es shaderórajel is biztosnak tűnik. Érdekes azonban a fedélzeti memória mérete. Az egyik GTX 460-as verzió 768 MB-os GDDR5 memóriát használ, míg a másik, erősebbik változaton 1 GB-os dedikált tár lesz. Mindkét modell 3600 MHz-es effektív órajelen üzemelő memóriachipeket alkalmaz, de az előbbi versenyző – a memória kapacitásának megfelelően – 192, míg az utóbbi 256 bit széles buszt kap. Ez természetesen hatással van a blending egységekre is, hiszen csak a teljes szélességű interfész mellett érhető el mind a 32 egység, így a gyengébb megoldás csak 24 feldolgozóval rendelkezik.

A DirectX 11-es API-val kompatibilis kártyák hátlapján két DVI és egy mini HDMI lesz. A GeForce GTX 460 jelzésű termékek a memória méretétől függően a 230 illetve a 250 dolláros árszintre neveznek. A kártyák teljesítményéről még nincs pontos adat, de Radeon HD 5830 körüli tempó feltételezhető. A kisebbik modell a nagyobb felbontásokban szenvedni fog, de az 1 GB-os fedélzeti tárral szerelt verzió tarthatja a lépést a HD 5830-cal. Természetesen az eredmények sokban függnek majd a futtatott alkalmazástól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés