Kép az ATI Rialto chipjéről

Korábbi hírek szerint az ATI 2004 utolsó negyedében kezdte meg Rialto kódnéven emlegetett lapkájának gyártását. Ez a chip az NVIDIA HSI hídjához hasonlóan azt a célt szolgálja, hogy a vállalat natív PCI Express interfésszel ellátott grafikus processzorai megjelenhessenek AGP felületű videokártyákon is.

Az ATI az OEM-piacon nagy sikert aratott azzal, hogy a múlt évben bemutatott GPU-ira épülő termékeit kezdettől fogva az új interfésszel szállította, hiszen különösen nagy vállalatok előszeretettel vásárolnak Intel platformra épülő PC-ket, márpedig a PCI Express népszerűsítését az i915/925 chipsetek megjelenése óta az Intel sem kisiskolás módszerekkel folytatja. A kiskereskedelmi forgalomba szánt videokártyák esetében azonban nem egyértelműen pozitív a kanadai chipgyártó stratégiájának mérlege, hiszen vetélytársa a HSI bridge révén sokkal rugalmasabban alakítja kínálatát, különösen a középkategóriás 3D-gyorsítók piacán.


Forrás: HKEPC Hardware

Miközben az NVIDIA valós vásárlói igényeket kiszolgáló megoldásai pozitív visszhangra találtak, mindazok várni kénytelenek, akik érdeklődnek az X sorozatú ATI kártyák iránt, de AGP-s alaplapjukat még nem akarják lecserélni – a várakozás ideje azonban hamarosan lejár. Ezt látszik megerősíteni egy, a HKEPC Hardware által közzétett fotó is, amelyen egy Rialto lapka látható. A chip a kép alapján a videokártya hátoldalára került, aminek minden bizonnyal megvan az a kellemes mellékhatása, hogy nem kell átrendezni a GPU és a memóriachipek helyzetét, és a korábbi hűtő is változatlan maradhat. A kínai informatikai lap szerint a Rialto a középkategóriás RV410 és a felső kategória alsó tagozatát képviselő R430 kódnevű GPU-k köré épülő Radeon X700-as, illetve Radeon X800-as videokártyákon jelenik meg elsőként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés