NVIDIA: új grafikus chip noteszgépekbe

Az NVIDIA a GeForce Go 6800 és a Turbo Cache technológiát alkalmazó GeForce Go 6200 után a középmezőnyben is konkurenciát állít az ATI-nak – a GeForce Go 6600 (NV43M) chip bevezetésével egy PCI Express felületű, OpenGL 2.0- és DirectX 9.0c-kompatibilis grafikus vezérlőt kínál, amely számításai szerint a legtöbb notebooktulajdonos számára kielégítő teljesítménnyel szolgál.

Az új lapka az asztali változathoz hasonlóan három vertex egységet és nyolc pixelfutószalagot tartalmaz. Mivel a noteszgépek üzemidejében a grafikus alrendszer is fontos tényező, az órajelek tekintetében az NVIDIA nagyobb mozgásteret enged a gyártóknak: a GPU órajele 300 és 450 MHz között lehet, DDR memóriachipek effektív órajele 700 MHz-ig terjedhet, míg GDDR3 lapkák esetében ez az érték maximum 1000 MHz – a kapott csúcsfogyasztás 20 és 40 watt közé esik. A RAM 128 bites buszra csatlakozik.

A GeForce Go 6600, amint képeinken is látható, vagy közvetlenül a notebook alaplapjára forrasztható (akár a VRAM-mal együtt), vagy MXM modulként illeszthető a házba. Amint elvárható, a GPU szolgáltatásai között – egyebek mellett – megtaláljuk a Shader Model 3.0 támogatását, az UltraShadow II, a CineFX 3.0, az Intellisample 3.0 technológiákat, a mozgóképek megjelenítését szolgáló PureVideo funkcióegyüttest, valamint a nagy felbontású MPEG-2 és WMV-HD videók lejátszását biztosító hardveres kodeket. Az energiatakarékos működésért a PowerMizer 5.0 vezérlés felel, és noteszgépek tulajdonosai hasznát láthatják az LCD Overdrive Correction nevű eljárásnak, amely a kijelző gyors képváltásoknál megfigyelhető utánhúzását hivatott mérsékelni, valamint a monitor fényerejét a környezethez igazító SmartDimmernek is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés