2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Új ATI-technológiák 2005-ben

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: DigiTimes

Az NVIDIA gyorsabb volt – az ATI okosabb szeretne lenni.

Hirdetés

A DigiTimes tajvani gyártókra hivatkozva arról tudósít, hogy az ATI 2005 elején olyan új Radeon X300 videokártyákat dob piacra, amelyek a HyperMemory révén – az NVIDIA nemrég bemutatott TurboCache technológiájához hasonlóan – a rendszermemóriából is képesek saját céljaikra tárterületet foglalni.

A kanadai gyártó egy másik érzékeny ponton is célba vette a konkurenst: miután már lassan kaphatók az NVIDIA SLI-t támogató alaplapok és videokártyák, az ATI 2005 közepére ígéri saját megoldását, amellyel két PCI Express felületű grafikus kártyát lehet munkamegosztásra bírni. Az ATI módszere a vetélytársétól eltérően nem igényel speciális interfészt és hídnyákot a két kártya között, ráadásul míg az SLI esetében ugyanazon gyártó egyforma típusú 3D-gyorsítóját lehet csak párban alkalmazni, az ATI-nál nem lesz ilyen megkötés, a két kártyán akár eltérő GPU-k is dolgozhatnak. A 2005 második negyedévére várt új grafikus csúcsprocesszor, a 90 nm-es csíkszélességgel gyártandó R520 a hírek szerint már támogatni fogja a multi-GPU technológiát.

Az ATI komoly késéssel kezdett Rialto kódnevű fejlesztési projektje egy olyan chipre irányul, amely PCI Express felülettel rendelkező GPU-k alkalmazását teszi lehetővé AGP8X kártyákon. A hídchip megjelenése az újabb információk alapján néhány hónapon belül esedékes, ezt a vállalat illetékesei is megerősítették. A Rialto chip alkalmazásával a 110 nm-es csíkszélességgel, igen költséghatékony módon előállított, ugyanakkor jó teljesítményű Radeon X800 és X800 XL lapkák jelenthetnek komoly kihívást az NVIDIA számára. Nem utal ugyanakkor semmi arra, hogy a Rialtót mindkét irányban lehetne használni, vagyis nem várható régebbi, natív AGP felületű GPU-k megjelenése PCI Express-es videokártyákon – ezeken az ATI továbbra is a jelenleg az X300-tól X850-ig terjedő portfóliót fogja kínálni.

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.