Hirdetés

Milyen videokártyát válasszunk?

Integrált videovezérlők

Az elmúlt héten a grafikus kártyák piacát kivéve semmi érdekes nem történt, ugorjunk hát bele a videokártyák mai helyzetének felvázolásába! Árakat nagykereskedelmi partnereink listáiról válogattuk tíz százalék haszon és huszonöt százalék áfa hozzászámolásával.

Hirdetés

Integrált VGA

Grafikus kártya választása előtt a legfontosabb igényeink felmérése. Ha nem szándékozunk modern háromdimenziós játékokat futtatni, csak internetezés, szövegszerkesztés, filmezés, zenehallgatás, esetleg digitális képeink rendszerezése gépünk elsődleges feladata, akkor tökéletesen elegendő egy alaplapra integrált videovezérlő, melynek nagy előnye, hogy szinte semmibe nem kerül, az alaplap árát emeli pár ezer forinttal. Ugyanez nevezhető meg hátrányaként is: már az alaplap vásárlásakor gondolni kell rá. Intel Pentium 4 platformon akár régebbi játékok futtatására is alkalmasak az ATI RS350 chipkészletre épülő megoldások. Ebben a készletben egy Radeon 9200-as grafikus mag bújik meg, mely a legmodernebb DirectX 9-es hatásokat kivéve mindennel boldogul. A Gigabyte 8TRS350MT alaplap kedvező, 19 200 forintos árával jó választás lehet az alapvető igények kielégítésére. Méretét tekintve microATX-es, akár kisebb házikóban is kényelmesen elfér, egy közepes Celeron társaságában túl nagy meleget és zajt sem produkál.


Gigabyte 8TRS350MT – a legolcsóbb grafikus kártya az alaplapon lakik

AMD Athlon XP-oldalon sajnos be kell érni a korszerűtlen, legfeljebb DirectX 7-et támogató nForce2-alaplapokkal (vagy esetleg egy VIA KM400-zal), melyekbe a GeForce 4MX sebességével versengő grafikus mag került. Egy olcsó megoldás ebből a fajtából a Biostar M7NCD – 14 000 forintos ára verhetetlen.

Athlon 64-eknél sem nagyobb a választék, de ezekhez a csúcsprocesszorokhoz kevesen választanak alaplapra integrált grafikus vezérlőt. Ha mégis ilyen kellene, akkor az MSI szintén microATX méretű RS480 M2 lapja jöhet számításba, melyre DirectX 9-cel is boldoguló grafikus kártyát szereltek, de csak két futószalagosat, szóval szárnyalásra nem, inkább ballagásra lehet számítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Sulinetes asztali konfigurációk

    Folytatva múlt heti cikkünket ma néhány kész asztali PC-t mutatunk be a sulinetes termékek közül, no meg a szokásos újdonságokat.

  • Ízelítő az Asus noteszgépeiből

    Az alapvető alkatrészeken kívül ma a játékosokat és a hordozható gépek kedvelőit érdeklő témákat is érintünk.

  • Videokártya-hűtők csatározása

    Tesztünkben különböző gyártók hűtési megoldásait vetettük össze a grafikus kártyák gyári hűtésével – érdemes-e váltani?

Előzmények

Hirdetés