High-end GPU natív AGP-támogatással?

Bár az AGP technológia felett alaposan eljárt már az idő, bizonyos processzor- és lapkakészletgyártó nagyvállalatok egyre komolyabb nyomása ellenére a videovezérlőket fejlesztő cégek egyelőre nem hajlandóak eltemetni a régebbi technológiát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az NVIDIA egyik legsikeresebb grafikus projektjének, a GeForce 6600 szériának nemrégiben megjelent, PCI Express–AGP híddal felszerelt változatai óriási sikernek örvendenek.

A Santa Clara-i cég legnagyobb konkurense kicsit késve lépett, így az ATI Technologies „Rialto” névre keresztelt híd-áramköre vélhetően csak februárban jelenhet meg. A brit Inquirer beszámolója szerint a kanadai cég high-end szegmensbe tartozó új kártyáinak azonban olyan piaci sikert jósol a vállalat, hogy az R480 kódnevű GPU minimális átdolgozásával elkészíti a processzor – Rialto hídtól független – natív AGP interfésszel rendelkező változatát is.


Sapphire X850 XT PCIe: PCI Express interfésszel már hazánkban is

Az R480-as GPU-k sorozatgyártása a terveknek megfelelően halad, így ezen sorok írásakor már hazánkban is piacon vannak az első X850-es szériába tartozó ATI videokártyák. Mivel az AGP rendszerre átalakított R481-es lapkák az eredeti változattól minimális mértékben térnek csak el, így az új GPU-val szerelt kártyák az X800 XT PE vezérlőket sújtó gyártási nehézségek után az első olyan high-end videokártyák lehetnek, amelyeket már a megjelenésük idején is komolyabb piaci mennyiségben tud szállítani a vállalat. Az R481 előállítása mindazonáltal új gyártósor felépítését igényli, ezért az X850 család első AGP csatolóval ellátott tagjai legkorábban márciusban jelenhetnek meg a boltok polcain.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés