Prezentálta az iparág első LPDDR5-ös memóriáját a Samsung

A 8 gigabites lapka a cég 10 nm-es osztályú gyártástechnológiájával készül.

A Samsung bejelentette az iparág első, 8 gigabites LPDDR5 szabványú memóriáját, mely az új generációs mobil eszközök alapja lesz elsődlegesen a csúcskategóriában. Az LPDDR5 szabvány ugyan még nincs véglegesítve, de ez idén már megtörténik, az árak miatt azonban a terjedés üteme lassú lesz.

A dél-koreai óriáscég az új termék mintáit 10 nm-es osztályú gyártástechnológiával készíti. A fejlesztés 6400 MHz-es effektív órajelen üzemel, ami 32 bites csatorna mellett 25,6 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít. Ez 50%-kal jobb teljesítményt kínál a leggyorsabb LPDDR4X-hez viszonyítva. Az üzemfeszültség 1,1 V-os, de ha az adott rendszer beéri 5500 MHz-es effektív órajellel is, akkor ez visszavehető 1,05 V-ra is.


[+]

A Samsung szerint az LPDDR5-ös memóriájuk 32 bites csatornánként – a korábbi 8 helyett – 16 memóriabankkal dolgozik, alapvetően ez tette lehetővé a magasabb teljesítmény elérését. A fogyasztás szempontjából az LPDDR4X opciók már eleve igen kellemes értékekkel bírtak, ha aktiválódott az úgynevezett idle mode, amit az LPDDR5-ös fejlesztésnél kiegészít a deep sleep mode is. Utóbbi nagyjából megfelezi az előbbi beállítás fogyasztását, ami az ultramobil szinten kiemelten hasznos lesz. A gyártó elmondása alapján a bővített energiatakarékossági funkcióknak hála az LPDDR5-ös lapka nagyjából 30%-os fogyasztáscsökkentést biztosít az elődhöz viszonyítva.

A Samsung már elkészített egy olyan LPDDR5-ös memóriát, amely nyolc darabot tokoz össze a fenti lapkából, így biztosítva 8 GB-os kapacitást a potenciális megrendelők számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés