Ismét vád alá helyezték az Intelt

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) perbe fogta az Intelt a trösztellenes és a fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt. Hasonló vizsgálat zajlott az óriáscég ellen Európában, ahol az Európai Bizottság az év közepén hozta meg elmarasztaló ítéletét, mely 1,06 milliárd eurós bírságot vont maga után. Érdemes azt is megjegyezni, hogy New York állam novemberben hasonló vádakkal indított eljárást a processzorgyártó ellen, ami időközben békejobbot nyújtott az AMD-nek, és ennek keretében 1,25 milliárd dolláros „bánatpénzt” fizetett a riválisának.

Hirdetés

Az FTC a korábban felhozott vádakkal állt elő, azaz az Intel kedvezményekkel, rosszabb esetben zsarolással próbálta meggyőzni a legnagyobb PC-s gyártókat, hogy mellőzzék a több esetben is versenyképesebb konkurens megoldásokat. A mostani vizsgálat azonban nem csak a processzorok, hanem a grafikus chipek piacát is előveszi, így elemezni fogják az Atom processzorokhoz készült NVIDIA Ion platform helyzetét is. Jen-Hsun Huang ezzel kapcsolatban már korábban elmondta a véleményét, miszerint az Intel a monopólium kialakítása érdekében gyakorlatilag áron alul kínálja a saját megoldásait, és ilyen árképzés ellen lehetetlen versenyezni. További vádpont, hogy az Intel saját fejlesztésű fordítói – hivatalosabb néven compilerei – a magas szintű programozási nyelvekben megírt programkódot úgy fordították le, hogy az hátrányos legyen a konkurens termékek teljesítményére nézve.


Forrás: Intel's Insides

Az NVIDIA nyilatkozatában üdvözölte a vádat, elmondásuk szerint a PC-s piacnak szüksége van a vizsgálat lefolytatására, és a vásárlók megérdemlik a szabad döntés lehetőségét egy termék vásárlásakor. Az Intel már kevésbé derűlátó, hiszen közleményben tudatták a világgal, hogy a vádak félrevezetőek, és számos olyan állítást tartalmaznak, melyeket nem vizsgáltak ki eléggé. Ezenkívül az FTC nem a hatályos jogszabályokat vette figyelembe, hanem új irányt akar megszabni az üzleti magatartás szabályozására. Ez visszafoghatja a fejlődés tempóját és növelheti a termékek árait, ami természetesen rossz a fogyasztók számára.

Az első meghallgatás 2010 szeptemberében lesz, így az ítéletre még sokat kell várni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés