Hirdetés

Romokban az NVIDIA chipsetbiznisze

Régóta érezhető volt, hogy az NVIDIA lapkakészletek kiszorulnak az alaplapok piacáról. Az AMD-nél a teljes paletta szenved, míg az Intelnél jogi problémák nehezítik az új rendszerek fejlesztését. A licencekkel kapcsolatos vitában még nem döntött a bíróság, de az eljárás lassú lefolyása miatt gyakorlatilag mindegy, mi lesz az eredmény, mivel a zöldek hivatalosan is bejelentették, hogy leépítik a chipset divíziójukat.

Robert Sherbin, az NVIDIA szóvivője szerint az Intel politikája lehetetlenné teszi a versenyt, így a legjobb megoldás, ha a lapkakészletek üzletágát mellékvágányra terelik. Ennek megfelelően az Ion lesz az egyetlen project, ami teljes figyelmet fog kapni. A közlemény teljesen világos, ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a jövőben az éppen folyó per után mennyi esélye lesz a zöldeknek visszatérni. Nem titok, hogy az AMD és az Intel hamarosan a rendszerszintű integráció ösvényére lép, és a cél a lehető legtöbb részegység integrálása a központi processzorba. Itt kiemelendő a grafikus mag beépítése, ami gyakorlatilag teljesen feleslegessé teszi az eddig alkalmazott, lapkakészletbe integrált megoldásokat.

A zöldek partnereitől származó információk szerint az nForce lapkára épülő alaplapok gyártása hamarosan leáll, ám a forgalmazás a készletek erejéig természetesen biztosított. Ez alól egyedül a belépőszintű AMD processzorokhoz való MCP61 chipsetszéria a kivétel, mely még határozatlan ideig elérhető marad. A terméktámogatásról egyelőre nincs hivatalos közlemény, de az NVIDIA a jövőben felmerülő kritikus hibákra minden bizonnyal ad majd ki frissítéseket.

Az Ion platform természetesen továbbra is fontos szerepet játszik a cég életében, sőt hamarosan megjelenik az Ion 2, ami az ultravékony notebook piacra készült. Az utóbbi rendszerhez az NVIDIA nagyon nagy reményeket fűz. A vezérlőlapka tulajdonságairól egyelőre nincs pontos információ, annyi azonban biztos, hogy Intel alacsony fogyasztású processzoraihoz társítható, továbbá egy VIA Nano rendszerekhez illő változat kiadása is megoldható.

Kiegészítés: Több forrásban is pontatlanul jelent meg az NVIDIA közleménye. Ugyanis a chipkészletek fejlesztése – ideiglenesen – csak az Intel legújabb, integrált memóriavezérlőt tartalmazó platformjánál áll le. Addig, amíg a jövő év folyamán jogi úton nem tisztázzák az erre vonatkozó licencek kérdését. További lényeges információ, hogy notebookos vonalon az Ion mellett sikernek örvend a GeForce 9400M chipkészlet is, amely az Apple notebookjaiban, a Mac Miniben, valamint a Dell, a HP, a Lenovo, a Samsung, az Acer és az Asus termékeiben is megtalálható, ugyanis multimédiás képességeiben messze túlmutat az Intel hasonló megoldásán. Az NVIDIA-tól származik az információ, mely szerint AMD platformon több chipkészletet adnak el, mint maga az AMD. A kisebb processzorgyártó legerősebb területén, a belépőszinten az NVIDIA MCP61 nagyon kedvelt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés