A tuning miatt elhullott processzorokra is vállalna garanciát az Intel?

Manapság rengeteg gyártó reklámoz termékeket kisebb-nagyobb tuninglehetőségekkel. Egy dolog azonban mindig közös ezekben. A vállalatok a tuningért, illetve az általa okozott károkért nem vállalnak felelősséget. Ezzel lényegében a tuning következtében keletkező meghibásodások nem számítanak bele a garanciába, vagyis elméletben a garancia azonnal megszűnik, ha a felhasználó akár csak pár MHz-et emel az adott terméken, mivel ez már nem rendeltetésszerű használat. Valójában persze ez nem ilyen egyszerű. A garancia technikailag tényleg megszűnik, de az esetek nagyon nagy többségében senki sem tudja megmondani, hogy az adott processzor, vagy alaplap a tuning következtében ment tönkre.

Hirdetés

A fentiektől függetlenül az Intel dolgozik a Performance Tuning Protection Plan bevezetésén, mely lényegében az eredeti garanciát terjeszti ki a tuningra, azaz, ha az adott processzort konkrétan a magasabb órajel végezte ki, akkor az Intel a Performance Tuning Protection Plan keretében cseréli. Az egész egyelőre csak egy tervezet, mely a Core i5-2500K, i7-2600K, i7-2700K, i7-3930K és i7-3960X termékekre vonatkozna. A processzorokat ugyanúgy kell megvenni, mint ahogy eddig, de a kiegészítést csak a kiválasztott viszonteladók és OEM partnerek árulhatják, de az Inteltől közvetlenül is meg lehetne venni. A tervek szerint a Performance Tuning Protection Plan 20-35 dolláros extra költség lenne, és ezzel egy hivatalos papír járna, melyen az Intel vállalja a tuningolt processzor cseréjét, ha az garanciális időn belül a tuning miatt megy tönkre.

Alapvetően nagy kérdés, hogy megéri-e extra árat fizetni ezért a szolgáltatásért. Fentebb már felvázoltuk, hogy a tuning nem feltétlenül hagy fizikai nyomot a terméken, vagyis nagyon nehéz megállapítani, hogy a processzor valójában miért ment tönkre. Ezen felül is megjegyzendő, hogy ha esetlegesen fizikai sérülés következik be, akkor jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy magán az alaplapon, egy elégő alkatrészeken mutatkozik majd meg, amire természetesen a Performance Tuning Protection Plan szolgáltatás nem vonatkozik. A processzor a beépített védelmek következtében ezt akár túl is élheti. A felár kifizetése szintén nem garantálja, hogy a kiválasztott termék jól tuningolható lesz, vagyis ebből a szempontból sincs előrébb a potenciális vásárló.

Mindent összevetve a szolgáltatás akkor ajánlható, ha a tervezett tuning tényleg extrém mértékű lesz az alapértelmezett értékelnél jóval magasabb beállított feszültségekkel. Ide már akár komolyabb peltieres, vagy kompresszoros hűtés is elkélhet, vagyis ez már tényleg veszélyes terep. Valószínű, hogy egy esetleges meghibásodás a processzor mellett az alaplapot is elviszi, de az Intel legalább a processzort cserélni fogja a látható fizikai sérülések ellenére.

Úgymond átlagos tuning mellett, a feszültségek enyhébb mértékű emelésével a Performance Tuning Protection Plannek nem sok értelme van, mivel ilyenkor nem kap olyan extrém terhelést a rendszer, hogy végleg leégjen. Ha ez be is következik, akkor is nagyobb az esélye annak, hogy a fizikai sérülés az alaplapon keletkezik, és az esetlegesen elhullott processzoron nem fog látszani ennek a nyoma, vagyis garanciában cseréltethető, ha nem áruljuk el, hogy tuningolva volt.

A Performance Tuning Protection Plan a megvásárolt processzorra csak egyszer kérvényezhető, és a kicserélt modellre a szolgáltatás már nem vonatkozik, de a cseretermékre újra megvásárolható a kiterjesztés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés