A notebookokat fogja célozni az Intel készülő dedikált GPU-ja

Az Intel egyelőre nem tervezi a VGA-piacra szánt kiadást, de technikailag nem megoldhatatlan a feladat, ha egy gyártó vállalkozna erre.

Az Intel még az idei CES-en mutatta meg az Xe architektúrára épülő DG1 jelölésű VGA-ját, amelyről elég kevés adat látott napvilágot eddig, de egyre többször tűnik fel a SiSoftware adatbázisában, méghozzá Intel Gen12 Desktop Graphics Controller néven. Ez alapján 1,5 GHz-es órajelen működik a tesztverzió, amely 1 MB-os L2 gyorsítótárat, illetve 768 darab ALU-t tartalmaz, amelyek 96 darab feldolgozóegységen belül vannak felfűzve.

A számítási kapacitás 2,3 TFLOPS-ra jön ki a fentebb említett paraméterekkel, tehát leginkább a középkategóriása alját fogja célozni az Intel, de ebből a számból azért nehéz bármire is következtetni, mert nem ismerjük a feldolgozóegységek pontos felépítését, így például azt sem, hogy az Intel még mindig a co-issue képességgel növeli-e a teljesítményt, vagy már olyan formában, ami a gyakorlatban is nagyrészt kihasználható. Nagyon fontos viszont, hogy VGA egyelőre nem szerepel a tervekben. Pusztán a prototípus készült ilyen módon, a végleges kiadás a notebookokra fog koncentrálni, ahol a vállalat a processzoraival együtt, csomagban kínálja majd a grafikus vezérlőt. A lényege ennek az, hogy a notebookgyártók olcsón jussanak hozzá a különböző CPU és GPU párosításhoz. Ugyanez igaz lesz az asztali piacon a kisebb kiterjedésű PC-kre, amelyeknél jellemzően mobil komponenseket használnak legalább a GPU-ra vonatkozóan.

Sajnos az LP kategóriás, vagyis az Xe architektúrára kisebb teljesítményű fejlesztéséből az asztali VGA-piac nem kap hivatalos modellt. Az Intelnek ez nincs a terveiben, egyszerűen túl picinek számít a dobozos VGA-k szegmense ahhoz, hogy külön foglalkozzanak vele. Ugyanakkor maga a lapka bárki számára rendelhető lesz, tehát ha egy gyártó mégis kiadna rá egy VGA-t, akkor tulajdonképpen megteheti. Erre viszont elég csekély az esély, ha az Intel nem rak mögé komoly kereskedelmi támogatást, mivel így az adott gyártót terhelné a fejlesztés teljes költsége, és ilyenkor ismét visszaüt az a tényező, hogy a célpiac kicsi. Egyetlen egy VGA nem fogja kitermelni az Intelre vonatkozó háttérmunka költségeit.

A gyártóktól megtudtuk, hogy az Intel az LP kategóriás, Xe architektúrára épülő fejlesztéséből még MXM modult sem tervez. Ez ugyanakkor manapság nem nagy probléma, mert egyre több notebookgyártó integrálja magára az alaplapra a GPU-t, ami a mobil masinák vékonyodásának következménye. Az MXM modulra vonatkozó igények tehát szinte teljesen visszaszorultak.

Azt nem tudni, hogy a jövőben az Intel hozzáállása a kérdéshez változik-e. A cégnek nyilván egyértelmű jövőképe van arról, hogy a GPU-ikat egyszerűen a processzoraikkal el tudják adni a notebookgyártóknak. A termékkapcsolásokhoz az Intel mindig is nagyon értett, tehát effektíve mindegy, hogy mit teljesítenek a fejlesztések. A lényeg a visszautasíthatatlan ajánlatokon van, és nyilván egyik gyártó sem a saját pénztárcája ellensége, tehát ha olcsón tud az Intel CPU és GPU kombót szállítani, akkor tőlük veszik majd meg.

Arról még nincsenek információk, hogy a HP kategóriás, azaz nagyobb teljesítményű Xe architektúrára kisebb teljesítményű fejlesztések megcélozzák-e a VGA-piacot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés