Hirdetés

Felpörgött az Intel CPU-k hamisítása Kínában

A nem hivatalos viszonteladók rengeteg olyan processzort próbálnak garanciáztatni, amelyeket le se gyártott az Intel.

A HKEPC nemrég közölt egy riportot arról, hogy Kínában kezd felpörögni az Intel processzorok hamisítása. Maga a jelenség nem ismeretlen az iparág számára, időnként felbukkannak olyan inteles vagy AMD-s termékek, amelyeket az említett két cég le se gyártott, de a hamisítás nehézségei miatt mindig is korlátozott mennyiségről volt szó. A probléma viszont létezik, és korábban is számoltunk már be hasonló esetről, például akár az AMD kapcsán.

Hirdetés

A gondot Kínában ugyanakkor most az okozza, hogy szokatlanul nagy számban írnak a pórul járt érintettek. Különösen érdekessé teszi a helyzetet, hogy olyan processzorok is eladásra kerülnek, ahol maga a lapka fizikailag hiányzik a kupak alól. Effektíve a vásárló egy nyomtatott áramköri lapot, illetve fémkupakot kap. A mostani jelenségnek ez a problémásabb része, ugyanis amíg maga a hamisítás régi processzorok átalakítására szorítkozik, addig a hamis termékek száma igen csekély maradhat. Ugyanakkor, ha konkrétan arra épül fel egy ilyen üzletág, hogy legyártsanak számos egyszerű nyomtatott áramköri lapot, illetve fémkupakot, akkor ott már nagy mennyiségben is el lehet árasztani a piacot a hamis processzorokkal.

(forrás: HKEPC és Xataka) [+]

A fentebb linket riport szerint a nem hivatalos viszonteladók hatalmas mennyiségű hamis Intel CPU-t próbálnak garanciáztatni. Nyilván sikertelenül, hiszen az Intel a saját adatbázisa alapján rájön a turpisságra, ugyanakkor a cég nyomatékosan megkérte a vásárlókat, hogy csak a hivatalos viszonteladóiknál vegyenek processzorokat, ott ugyanis garantáltan eredeti, ellenőrzött termékeket adnak el.

A hamisítás egyébként egy reakció lehet az Intel processzorokat érintő hiányra. Ez még mindig érezteti a hatását, így alapvetően megéri nagy mennyiségű, direkten gyártott hamisításba kezdeni, ugyanis a hiány miatt az eredeti processzorok ára is igen magas. Egy processzorban ráadásul tényleg csak a lapka legyártása bonyolult, de ahogy az fentebbi képeken látszik is, a kupak ennek a hiányát úgyis elrejti. Ráadásul a dobozon keresztül nagyon nehéz megállapítani, hogy egy termék hamis-e, főleg egy átlagember számára.

Azt sajnos nehéz megmondani, hogy kijutottak-e már Kínából a hamis termékek. Remélhetőleg nem, de jobb félni, mint megijedni, így tényleg érdemes megfontolni az Intel javaslatát, hogy csak hivatalos disztribúciós partnereken keresztül történjen meg a vásárlás. Ha ez valamiért mégsem lehetséges, akkor legjobb, amit egy vásárló tehet, hogy felveszi magát a kibontást, egyértelműen megmutatva a dobozon belüli processzorra írt adatokat. Ezzel ugyan az Intel felé nem lehet panasszal élni, de a kereskedő felé igen, és az elkészített videó bizonyítja, hogy maga az ügyfél kapott hamisított terméket, így joggal követelheti vissza a vételárat.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés