Érdekli a TSMC-t az USA-ban történő gyárépítés

Egyelőre konkrét tervek még nincsenek, de a tárgyalások már elkezdődtek.

A Trump adminisztráció egyik fő célja közé tartozik a modern chipgyártás Egyesült Államokon belüli kiterjesztése. Ebből a szempontból az USA azért sosem állt rosszul, hiszen az Intelnek számos hazai gyára van, a Samsung is rendelkezik egy austini üzemmel, illetve ott a GlobalFoundries New York-i létesítménye.

Hirdetés

Jelen pillanatban előrehaladott tárgyalások vannak arra vonatkozóan, hogy az Intel következő gyára az Egyesült Államokban épüljön. Ez figyelembe véve a korábbi kapcsolatot annyira nem lenne meglepő, éppen ezért sokkal érdekesebb az a hír, hogy a legnagyobb bérgyártónak számító TSMC is elismerte az USA-val való tárgyalásokat egy gyárépítéssel kapcsolatban.

A Focus Taiwan információi szerint egyelőre konkrét tervek nincsenek, jelenleg elméleti opcióként merült fel az USA, vagyis a lehetőségek megbeszélésén túl még semmi sem biztos. A Wall Street Journal friss riportja szerint a TSMC még az egyik legnagyobb kliensének számító Apple-lel is beszélt egy USA-ban építendő gyár lehetőségéről, de a tajvani cég megtagadta ennek az állításnak a kommentálását, arra hivatkozva, hogy az egyedi ügyfeleikkel kapcsolatban nem osztanak meg adatokat.

Természetesen a fentiekhez hozzá kell tenni, hogy egy mai modern félvezetőgyártó üzem felhúzása legalább három-négy éves folyamat, és a befektetés szempontjából is lassan közelít a 20 milliárd dollárhoz a szükséges kiadás, tehát a manapság taglalt információknak leghamarabb 2025 körül lehet bármilyen kézzel fogható eredménye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Előzmények

Hirdetés