Az Intel feladja az ultramobil piac meghódítását

Az Intel sok évnyi próbálkozás után úgy döntött, hogy inkább nem kergetik tovább az ultramobil piacot. A vállalat 2013-ban állt rá arra a modellre, amelyben drasztikusan a konkurensek aláígértek árban, így éves szinten 3-4 milliárd dolláros veszteséget is elkönyvelt maga a divízió, de látható volt, hogy az Atomot használó ultramobil gépek száma növekszik. 2015-ben volt a nagy váltás, amikor is végre révbe ért a SOFIA projekt, így a vállalat az Atom x3 termékcsaláddal próbálta megcélozni az ultramobil eszközöket gyártó kínai cégeket, és ehhez kínált segítséget a Rockchip és a Spreadtrum partnersége.

A koncepció akár működhetett is volna, mivel az Intel úgy tervezte, hogy a kínai piacon eleve kiépített üzletkörrel rendelkező partnerek megoldják majd a saját tervezésű Atom rendszerchipek eladását, és emiatt 2015-ben az Intel már azt is maximalizálta, hogy az ultramobil piacon mennyi veszteséget engednek meg maguknak a teljes évre, ami egyébként egymilliárd dollár alatt maradt. A homokszem ott került a gépezetbe, hogy az Atom pénzért szinte senkinek sem kellett, vagyis amint az Intel és a fentebb említett partnerek már nem árulták jóval ár alatt a termékeket, az ultramobil eszközök gyártói szépen visszaváltottak valamelyik ARM-os rendszerchipre.

Az Intel végül elfogadta, hogy az ultramobil piacot nem tudják megszerezni, és bejelentették, hogy nem is próbálkoznak tovább ennek a célnak az elérésével. A bejelentéssel párhuzamosan törölték a még fejlesztés alatt álló három SOFIA projektet, illetve a saját fejlesztésű Broxton kódnevű platformot is. A dolog érdekessége, hogy ezeket a fejlesztéseket már idén is szállítani lehetett volna, de az Intel úgy gondolja, hogy ha a gyártók nem hajlandók értékelhető árat fizetni értük, akkor inkább ki sem adják a terméket. Ennek vitathatatlan előnye, hogy a vállalat a jövőben már nem szándékozik további dollármilliárdokat égetni a semmiért.

Az Atom márkanév egyébként megmarad, bár nyilván a fenti platformot törlésével lényegében az egész az Apollo Lake platformra korlátozódik, amely egyébként elkészül.

Az aktuálisan elérhető, ultramobil piacra szánt Atom platformok szintén nem tűnnek el azonnal, mivel a gyártók számára kedvezőtlen lenne az egyes termékek túl gyors kivezetése, de lényegében a gyártás leáll, amint az célszerűvé válik, így nagyjából egy éves távlatban az Atom el fog tűnni az ultramobil eszközökből.

Lényeges kiemelni, hogy a modemekre vonatkozó projektek megmaradnak. Különösen fontos szerepet tölt majd be a cég életében az 5G, amelyre nagyon is fókuszálnak, illetve a szerverpiacra szánt Atomoktól sem kell búcsúzni.

Arról sajnos még nincs adat, hogy mi lesz a Rockchip és a Spreadtrum cégekkel kötött partnerséggel. Nyilván mindkét cég túléli majd a SOFIA hiányát, hiszen ARM-os megoldásokat is kínálnak, de akár folytatható is lehetne az együttműködés a modemekre vonatkozó projekt miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés