Hirdetés

Az év második felében jön az Intel Apollo Lake platformja

Az Intel hivatalosan is bejelentette, hogy az év második felében érkezik a Cherry Trail platform utódja, amely az Apollo Lake néven lesz elérhető. Az újdonság megtartja a 14 nm-es gyártástechnológiát, viszont a processzormodul, illetve az integrált grafikus vezérlő is új lesz az elődhöz képest.

A rendszerchip továbbra is két darab processzormodult használ, de ezek már a Goldmont magokra építenek. Az Intel arról nem beszélt, hogy itt mi lesz az újdonság, de annyit már lehet tudni, hogy az alapok nem változnak meg, így a Silvermont működéséről írt korábbi cikkünk adhat némi támpontot. Természetesen a processzormodulban a megosztott L2 gyorsítótár is marad, de ennek mérete ismeretlen.

Az Apollo Lake platform rendszerchipje elsődlegesen az integrált grafikus vezérlőben újít, amely már a Skylake lapkákban bemutatkozó Gen9 architektúrára épül. Arról szintén nincs adat, hogy pontosan mennyi feldolgozó lesz a fejlesztésben, de a Gen9 architektúra már egy erős pozitívum, mivel jobban illeszkedik az olyan új API-k működéséhez, mint a DirectX 12 és a Vulkan. Megújult viszont a videók gyorsításáért felelős blokk, amely a HEVC és a VP9 formátummal is teljesen hardveres formában birkózik meg.

A memóriavezérlő két- és egycsatornás módban üzemelhet a kiválasztott memóriától függően. Valószínűleg ugyanaz lesz a felosztás, mint a Cherry Trail platformnál, így LPDDR3 és LPDDR4 memóriák mellett kétcsatornás, míg DDR4 és DDR3L esetén egycsatornás konfigurációkra lesz lehetőség. Az adattárolókhoz és az egyéb kiegészítőkhöz az Apollo Lake platform SATA, eMMC 5.0 és x4-es PCI Express opciókat kínál, mindemellett az alapfelszereltség része lesz az USB Type-C.

Az Intel az Apollo Lake platformmal az úgynevezett Cloudbookok piacát célozza meg. Ezek azok a mobil gépek, amelyek csupán egy alapot kínálnak a felhasználóknak és például az adattárolás, illetve az általános munkavégzés szempontjából bizonyos felhős szolgáltatásokhoz kötődnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés