Az Intel technológiákat és mérnököket vásárolt a Creative-tól

Az Intel bejelentette, hogy egyezségre jutottak a Creative néven ismert vállalattal, mely cég az Egyesült Királyságban bejegyzett ZiiLabs leányvállalatot is birtokolja. Utóbbi egyelőre nem mondható túlzottan ismertnek, de ettől függetlenül érdemes rájuk figyelni, hiszen a ZMS termékcsaládba tartozó SoC-ok a heterogén módon történő programozhatóság területén kiemelkednek az ultramobil mezőnyből, így a Zii médiaplatformok az OpenCL éllovasának számítanak az Android operációs rendszert használó termékek között.

A ZMS-05, ZMS-08, ZMS-20 és ZMS-40 nevű SoC-ok az alapkoncepciót tekintve az úgynevezett Stemcell Computing néven illetett felépítést kamatoztatják. A Stemcell tömb egy adatpárhuzamos feldolgozásra kialakított rendszer, mely multimédiás és más lebegőpontos számításokat végezhet rendkívül energiahatékonyan. Az Intel figyelmét ez kelthette fel, hiszen a vállalat évekkel korábban a Larrabee nevű projekttel szerette volna ezt az irányt lefedni, de ez a fejlesztés nem úgy alakult, ahogy a cég eredetileg elgondolta. Az utódnak tekinthető MIC projektből a Knights Corner nevű lapkát ugyan sikerült működésre bírni, de a HPC-piacon kívül nem igazán bevethető, mivel a skálázhatósághoz óriási másodlagos gyorsítótárra van szükség, vagyis a mobil termékek piacára valami más megoldást kell találni. Az aktuális HD Graphics grafikus architektúra alternatíva lehet, de a konkurens megoldások jóval hatékonyabban működnek, ami a verseny szempontjából kedvezőtlen. Harmadik opcióként kész grafikus vezérlő licencelése említhető, amit az Intel jelenleg is alkalmaz az Atom platformok esetében, de ez sem ideális megoldás, mivel az Intel a terméktámogatást szeretné házon belül tartani. A PowerVR IGP-ket használó Atom platformok legnagyobb gondja, hogy az Imagination Technologies nem koncentrál eléggé a windowsos terméktámogatásra, ami borzalmasan kellemetlen az Intelnek, hiszen a cég elsősorban ezen a terepen szeretne helyt állni.

Az Intel számára szükséges egy értékelhető koncepció a jövőre nézve, hiszen a fizika törvényeit – a konkurensekkel egyetemben – nem tudják megkerülni, így az új generációs lapkák esetében a nagyobb teljesítményt és a skálázhatóságot a mérnököknek kell betervezni. A fenti három opcióból egyik sem reális alternatíva a Santa Clara-i óriáscég számára, mivel egy-egy ponton mindegyik megvalósításnak kijön a gyengéje. A vállalat nyilvánvalóan ezt látja, így amíg nem túl késő, rálépnek egy negyedik ösvényre, melynek alapjait tulajdonképpen a ZiiLabs adja. Az Intel 20 millió dollárt fizet a Creative számára, melynek kapcsán a cég számos GPU technológiát licencel a ZiiLabs Stemcell Computing rendszeréből. Ezt az üzletet egy 30 millió dolláros második fázis egészíti ki, amivel az Intel mérnöki erőforrást és szaktudást vásárol a Creative Egyesült Királyságban bejegyzett ZiiLabs leányvállalatából.

Mivel a licenc nem konkrét fejlesztésre vonatkozik, így az Intel várhatóan egyedi rendszerrel áll majd elő. A hogyan egyelőre kérdéses, de a ZiiLabs koncepcióját a legegyszerűbben több lépcsőben lehetne beépíteni az új lapkákba. Reális lehetőség, hogy az Intel a központi processzormagok mellé helyezi majd a saját fejlesztésű Stemcell tömböt, amely adatpárhuzamos feladatokat látná el, míg a grafikai számításokra egy kisebb integrált grafikus vezérlő is maradna. Utóbbi fontos szempont, mivel a ZiiLabs technológiája számolni nagyon tud, de a textúrázást, a raszterizálást, valamint a háromszögek feldolgozását emulálva végzi, ami a sebesség tekintetében nem ideális.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy az üzletnek mikor lesz kézzel fogható eredménye az Intel részéről. Valószínű, hogy 2015-ben jelenhet meg leghamarabb az első értékelhető fejlesztés. A fentebb részletezett, 50 millió dollár értékű üzlet a két cég szerint még az idén lezárul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés