CES 2013: az Intel is a hadonászásra szavaz

Úgy néz ki, hogy az idei CES alkalmával a hadonászás kezd az új őrületté válni. Majdnem minden chiptervezéssel foglalkozó cég mutatott be olyan elképzelést, mely az érintésérzékeny kijelzőket egy szinttel továbbgondolja. Itt természetesen a mozgás- és hangfelismerésről van szó, így próbálva még interaktívabb élményt létrehozni. Természetesen senki sem állítja, hogy ezek újdonságok lennének, hiszen hangfelismerésre a jobb okostelefonok és tabletek már képesek, míg a mozgásfelismerés szempontjából jellemzően a Microsoft Kinect ugrik be. Igazából nem is azon van a lényeg, hogy ki és mit kezdett el, hanem sokkal inkább azt kell kiemelni, hogy egyre többet lépnek rá erre az ösvényre.

Az Intel sem veti meg az új élményt, így kiderült, hogy a Haswell processzorokra épülő notebookok mozgás- és hangfelismerő szoftverrel érkeznek. Azt pontosan nem tudni, hogy mindegyiken elérhető lesz, vagy csak a prémium kategóriás gépeken, de erről később úgyis lesz adat. Az már biztos, hogy magát a technológiát mindegyik kamerával rendelkező Haswell processzor támogatni fogja, de a szoftvercsomag szempontjából elképzelhető, hogy az olcsóbb masinákra külön kell megvásárolni az alkalmazásokat. Ami fontos, hogy a kamera nem árt, ha jobb minőségű, hiszen ez javítja a feldolgozás hatékonyságát, ugyanakkor ez minden hasonló megoldásra igaz, és remélhetőleg a gyártók is odafigyelnek majd erre.

A hangfelismeréshez az Intel a Dragon NaturallySpeaking 12-t használja, ami egyébként külön is elérhető bármelyik PC-re, de nyilván előre telepítve ez ingyenes lesz, illetve konkrétabban bele lesz kalkulálva a termék árába. Az arc-, mozgás- és gesztusfelismerés szempontjából a szoftver pontos kiléte ismeretlen, de korábban arról volt szó, hogy a vállalat a Creative és a SoftKinetic partnereként dolgozik. Ezeken kívül az érkező Perceptual Computing SDK-val a fejlesztők a szoftvereket készíthetnék. Utóbbi már elérhető béta fázisban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés