Computex 2011: idén is kreatív volt a Creative

A Creative idén sok újdonsággal készült a Computexre. Az egyik legérdekesebb bejelentés a Sound Core3D nevű lapkát övezte, mely egy többmagos hangprocesszor. A chip Quartet DSP-t tartalmaz négy darab független processzor mellett. A termék hatcsatornás, 24 bites, 102 dBA-es digitális-analóg, és négycsatornás, 24 bites, 101 dBA-es analóg-digitális konvertert használ, emellett elérhető a digitális mikrofon, valamint az SPDIF interfész. A Sound Core3D természetesen támogatja a CrystalVoice és a THX TruStudio Pro technológiákat, illetve az EAX felületeket, beleértve a legmodernebb EAX 5.0 Advanced HD-t.

A Creative a Dolby Digital decode minősítéssel rendelkező lapkát csak OEM szinten forgalmazza, vagyis várja azokat a partnereket, akik építenének rá terméket. A Computexen már annyi kiderült, hogy a Gigabyte érdeklődik a Sound Core3D iránt, és jó esély van rá, hogy ez a lapka fogja szolgáltatni a hangot a vállalat új generációs, felsőkategóriás alaplapjain.

Hirdetés

Nagyobbat durrantak a ZiiLABS új médiaprocesszorai. Ezek ZMS-20 és ZMS-40 jelzéssel érkeznek. Mindkét SoC az ARM Cortex-A9-es, NEON egységgel és TrustZone biztonsági technológiával felvértezett magokra épít. Előbbi kettő, míg utóbbi négy darab 1,5 GHz-en üzemelő egységet tartalmaz. A multimédiás és más lebegőpontos számításokat a Stemcell mag végzi. A kisebbik lapkában 48 darab PE (Processing Element) található, míg a nagyobbik chip esetében ezek száma 96-ra nő. A Creative elmondta, hogy a ZMS-20 Stemcell magjának nyers számítási teljesítmény 26 GFLOPS, ami félelmetesen jól hangzik egy alacsony fogyasztású mobil SoC esetében.

ZiiLABS ZMS-20 logikai felépítése
A ZiiLABS ZMS-20 logikai felépítése [+]

A mindkét lapka támogatja az OpenGL ES 2.0-s szabványt, valamint képesek az Xtreme Fidelity X-Fi Audio effektek lejátszására. Ezenkívül komoly újítás az OpenCL platform kezelése, így a Stemcell mag ezen a felületen keresztül is programozható. Természetesen az új ZiiLABS SoC-ok képesek az 1080p felbontású, H.264 kódolású filmek akadásoktól mentes lejátszására, sőt a VP8-as kodek gyorsítása sem akadály, ami a Google törekvései mellett komoly fegyvertény lehet a jövőben.


(forrás: Creative)

A megjelenéshez a ZMS-20 van közelebb, így csak erről a lapkáról derült ki több részlet. A chipben két darab USB 2.0 OTG (On-The-Go) vezérlő kapott helyett, amit a négy darab egymástól független, bidirekcionális HD videó port és a HDMI 1.4-es interfész egészít ki. A 64 bites memóriavezérlő DDR2 vagy DDR3 lapkákat támogat, maximum 1 GB-os kapacitás erejéig. A Creative 1066 Mbps-os LPDDR2 chipek társítását javasolja, mivel a fogyasztási mutatókat figyelembe véve, így érhető el a legjobb teljesítmény.

A Creative elsősorban tabletekbe szánja a ZMS-20-at, melynek szállítása a harmadik negyedévben kezdődik meg, vagyis a lapkára épülő tabletek az év vége felé érkezhetnek. A ZMS-40 megjelenéséről még nincs pontos információ. Valószínű, hogy az erősebb lapka csak a következő év elején debütál.

Végül előkerült a Live! Cam inPerson HD névre keresztelt webkamera, melynek különlegessége, hogy beépített enkódoló processzort kapott, amely a H.264-es kodeket kezeli. Ezzel lehetőség lesz egy lassabb gépen is a videók felvételére. A termék tartalmaz még négy mikrofont a tökéletes hangfelvételek érdekében, továbbá képes az autofókuszra is.

Creative Live! Cam inPerson HD
Creative Live! Cam inPerson HD [+]

A Creative a Live! Cam inPerson HD-hez a Live! Central 3 szoftvert biztosítja, mely lényegében minden felhasználói igényt kielégít. A webkamera szállítása már megkezdődött, az ajánlott fogyasztói ára 150 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés