Egyértelműen beszélt a Arc csúcsmodelljének tempójáról az Intel

A Resizable BAR kritikus funkció, senki se vegyen Arc VGA-t, ha ezt nem tudja bekapcsolni!

Annyira közeleg a gyorsabb Arc modellek startja, hogy az Intel kijelölt szóvivői egyre több médiában vállalnak interjút. A PC Games Hardware és a Digital Foundry is faggatta a még nyitott kérdésekről Tom Petersent, az Intel szakemberét, ami hasznos volt, mert pár fontos információ ki is derült.

Először is lényeges azt kiemelni, hogy a Resizable BAR egy kritikus funkció az Intel architektúrájának. Az Alchemist kódnevű dizájn a memóriamásolások tekintetében úgy működik, mint egy integrált grafikus vezérlő, vagyis a nagy adatmennyiségű tranzakciókra van optimalizálva, így egyáltalán nem szereti, ha kis adatmennyiségre van kényszerítve. Emiatt az Intel csak akkor ajánlja a fejlesztése megvásárlását, ha a felhasználó számítógépe támogatja a Resizable BAR-t, és ennek a bekapcsolásával élni is szeretne a potenciális ügyfél. Enélkül a teljesítmény sokkal kisebb lesz, és ez egy olyan hardveres tényező, amin a vállalat szoftveresen nem tud majd sokat javítani.

Ezen túlmenően szó esett az Arc csúcsmodelljének szánt Arc A770 teljesítményéről is. Az Intel szerint az említett fejlesztés az NVIDIA GeForce RTX 3060 és 3060 Ti között lesz a tempót tekintve. A megadott intervallum elég tágnak számít, de a Santa Clara-i óriáscég még azt is hozzátette, hogy az AMD termékskálájáról a Radeon RX 6600 XT-t tudják lehagyni az Arc A770-nel. Ugye a szóban forgó Radeon is a GeForce RTX 3060 és 3060 Ti közé ékelődik be a sebességet tekintve, de magát az intervallumot szűkíti, tehát az információ birtokában némileg közelebb kerültünk az igazsághoz.

Az Arc A770-nek egyébként készül a limitált kiadású változata, ami az Intel weboldaláról lesz elérhető, és ezen a VGA-n 16 GB VRAM található majd. A meg nem nevezett partnerek egyedi fejlesztésein majd 8 GB lesz. A start állítólag nagyon közel van, és az Intel ígéri, hogy a termék ára nagyon versenyképes lesz. Utóbbit a cég könnyen befolyásolhatja, hiszen maguk döntik el, hogy ezen mennyi nyereséget akarnak termelni, ha szempont ez jelenleg egyáltalán. Az biztos, hogy az Arc A770 által használt ACM-G10 kódnevű GPU 406 mm²-es kiterjedésű, ami a helyzetet nem teszi egyszerűvé a cégnek. Ennél a vállalat által célpontként megjelölt GeForce RTX 3060 és Radeon RX 6600 XT is jóval kisebb lapkát használ, ráadásul az említett VGA-k jóval kevesebbet is fogyasztanak, tehát mindenképpen kompromisszumos vétel lesz az Arc csúcsmodell, viszont többen így is belevághatnak, ha sikerül eltalálni az árcéduláját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés