Nem számít jó időszakra az Intel vezére

Korábban 2024-re ígérte a régi formát, ma viszont inkább 2025-ről vagy 2026-ról beszél.

Az Intel még a 2021-es esztendő elején nevezte ki Pat Gelsingert a cég élére, aki gyorsan bele is vágott a munkába, és jelezte is, hogy 2024-re a régi formáját hozza majd a vállalat. Konkrétabban kifejtve leghamarabb 2024-re várta az áttörést, míg 2024-2025 környékén megkérdőjelezhetetlen előnyt prognosztizált az Intelnek a processzorok teljesítményét tekintve. Nyilván ezekkel a dátumokkal nehéz külső szemlélőként mit kezdeni, hiszen annyira távoliak, hogy valós képe csak a cégvezetőnek lehet a fejlesztésekről, ergo el kell fogadni azt, amit mond, arról nem is beszélve, hogy ilyen időtávban a tévedés esélye is jelentős.

Hirdetés

Mostanra annyit változott a helyzet, hogy Pat Gelsinger kevésbé volt optimista az Evercore ISI TMT konferencián, ugyanis úgy látja, hogy az adatközpontok piacán 2023-ban is folytatódik a piaci részesedésük csökkenése, és az elveszített részesedést majd 2025-ben vagy 2026-ban kezdik el visszaszerezni.

Az Intel vezetője szerint, hogy az érkező Sapphire Rapids kódnevű fejlesztés jobb az AMD alternatíváinál, de nem annyival, hogy a konkurencia előretörését megfogják. Azt sajnos nem fejtette ki, hogy ha jobb az Intel dizájnja, akkor konkrétan miért is nem tud majd vele a cég némi piaci részesedést visszaszerezni.

A közeljövőt tekintve Pat Gelsinger nem számít sok jóra. Állítása szerint a konkurencia túl nagy lendületben van, miközben az Intel nem végzett jó munkát. Ezzel egy mélypontra kerültek, amire állítólag számított a cég, viszont az üzletág növekedésében bíznak, de egy darabig nem tudnak majd lépést tartani a teljes piac általános növekedésével. 2025-ös év az a céldátum most, amikor ez a tendencia jobbra fordulhat. 2024-ről a vállalat vezetője nem beszélt nagyon részletesen, de úgy gondolja, hogy versenyképesek lesznek.

Érdekes tényező még, hogy az Intel már az ARM szerverpiaci ténykedésére is figyel, és Pat Gelsinger szerint jön is a Sierra Forest kódnevű dizájn, ami csak kisebb E-Core-okból áll majd, és kifejezetten azt a területet támadja, ahol nagyon sok magra van szükség. A cég vezetője úgy látja, hogy jobb megoldást kínálnak majd az ARM-os alternatíváknál.

Érdemes még kiemelni, hogy az Intel az elmúlt időszakban számos üzletágát eladta vagy leépítette, és Pat Gelsinger szerint a cég a jövőben valószínűleg más területekről is kivonul majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés