Felére eshet a negyedik negyedévben az Atomokra a kereslet

A DigiTimes érdekes információkat közölt a notebookgyártók információira támaszkodva. A netbookok esetében közismert, hogy az elmúlt évek során hanyatlottak, így mára lényegében csak az Acer és az ASUS ragaszkodik a termékkategóriához, míg a többi gyártó maximum pár termék erejéig gondolkodik az apró mobil számítógépekben. A Windows 8 azonban megváltoztatja a helyzetet, így az Acer és az ASUS is átgondolja korábbi stratégiáját, és mindkét cég esetében erős a pletyka, hogy 2013-tól leállítják a netbookok forgalmazását. Túl nagy meglepetést ez az információ nem okoz, de az Atom processzorokra a legnagyobb keresletet az előbbi két vállalat jelenti, így a netbookprojekt lelövésével az Intel aktuális Cedar Trail platformja jelentős problémákkal szembesülhet.

Hirdetés

A Cedar Trail eleve nem egy jól sikerült rendszer, amire az is példa, hogy az Intel már leállította a legerősebb Atom D2700 gyártását. A platform alapvetően szoftveres gondokkal küzd, aminek az alapja, hogy a licencelt PowerVR IGP-hez az Imagination Technologies nem tud megfelelő minőségű terméktámogatást nyújtani Windowson. Ettől függetlenül a netbookpiacon az Atom N2000-es termékcsalád még így is szép sikereket ér el, ami köszönhető annak is, hogy az AMD a Brazos platformot inkább a subnoteszekbe, vagy normál méretű notebookokba ajánlja, és ezért feltűnően ritka a C szériás APU-kra építő 10-11 colos masina. Az Intel tehát az Atom N2000-et szándékosan ebbe a kategóriába kínálja, amivel többnyire el tudják kerülni a közvetlen harcot a jóval erősebb konkurens platformmal szemben. A netbookok gyártásának leállításával, és az új termékek érkezésével azonban ez a kategória gyakorlatilag elhervad, vagyis a Cedar Trail lábai alól lényegében kicsúszik a talaj.

Jerry Shen, az ASUS elnök-vezérigazgatója már említette, hogy a vállalat felhagy az Eee PC termékcsaláddal, amelyen belül az eladott netbookok főleg Atom N2600-as processzorra építenek. Ezek helyére 10 colos Transformer termékekhez hasonló mobil eszközök lépnek, amelyek teljesítményben ugyan lassabbak, mint az Atom N2600, de az új dizájn jobb funkcionalitást kínál. A DigiTimes adatai szerint MSI is épít netbookokat az Atom N2800-ra, amelyekre a kereslet jóval kisebb, mint az ASUS Eee PC-s netbookokra, így talán nem meglepő, hogy ezek forgalmazása is leáll. A netbookpiac tehát lényegében kihalóban, így a 10 és 11 colos mobil gépek helyét új megoldások veszik át. Arról persze nincs adat, hogy az előbbi döntésekben mennyire játszott szerepet az, hogy az Atom PowerVR IGP-jéhez képtelen értékelhető windowsos terméktámogatást írni az Imagination Technologies. Valószínű, hogy az eladásokat ez nem befolyásolta döntően, hiszen a vásárlók nagy többsége nincs tisztában a szoftveres támogatás minőségével, és a problémák is csak a termék megvétele után jönnek elő, de a gyártók szemszögéből gondot jelent, hogy meg kell küzdeni az ügyfelek panaszaival. Ez igen kellemetlen lehet, egy olyan terméknél, amely számos szoftveres problémával küzd, de az első, WHQL aláírással rendelkező meghajtó januári publikálása óta nem frissült a grafikus driver, továbbá még mindig csak a 32 bites Windows 7 az egyetlen támogatott operációs rendszer.

A DigiTimes értesülései szerint a jelenleg kapható Atom N2600 és N2800, illetve D2500, D2550 és D2700 termékekre való kereslet a negyedik negyedév során 50%-kal visszaeshet. Az N2000-es sorozatra pár partner még építhet 2013-ban, de az asztali piacra szánt D2000-es megoldások gyártását valószínű, hogy idő előtt befejezi az Intel. Utóbbi logikus lépés lenne, és a Santa Clara-i óriáscég alapvetően nem fogja túlzottan megérezni, mivel a nettopok piacán a Brazos mellett nem igazán rúgnak labdába. Több partner eddig is csak úgy épített a Cedar Trail platformra, hogy letiltották annak problémás IGP-jét és egy dedikált AMD Radeonnal, vagy NVIDIA GeForce-szal helyettesítették. Ezzel a manőverrel, viszont a Brazos platform fogyasztáselőnybe került, sőt, a Cedar Trail x1-es PCI Express 1.1-es összeköttetése jelentősen visszafogja a dedikált GPU teljesítményét, így az E szériás APU-k tempóelőnyben is vannak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés