Máris harangoztak az Atom D2700-nak

Az Intel Cedar Trail platformja felemásra sikeredett, hiszen lényegében csak a fogyasztás az, amit pozitívumként lehetett említeni, míg a negatívumok listájába nem is érdemes belekezdeni. A rendszer hivatalosan az elmúlt év szeptemberében jelent meg, és a problémákat jól mutatja, hogy három és fél hónappal később született meg a termékhez az első hitelesített grafikus driver. Ez akkor örömteli információ volt, de árnyalja a képet, hogy az Imagination Technologies csak a 32 bites Windows 7 operációs rendszerhez vállalt támogatást, és az elérhető driver sem tud annyit, mint amennyire a hardver elméletben képes. A Cedar Trail támogatása tehát a szoftveres oldalon nem éppen az a szint, amit manapság el lehet várni, így az alaplapgyártók nem is rajongnak a termékért.

A fentiek mellett nem meglepő, hogy az Intel kivonja a forgalomból az Atom D2700-at, mely a Cedar Trail legerősebb megoldásának számított. Az okokról nem nyilatkozott a vállalat, de végignézve az alaplapgyártók kínálatát látható, hogy gyakorlatilag az Intel saját alaplapjai építenek a rendszerre, míg a többi partner inkább csak egyfajta kötelességből árulja a platformot egy-két Mini-ITX-es megoldás erejéig. Szintén érdekes adalék, hogy a szeptemberi megjelenés óta nincs az asztali Cedar Trail platformról teszt, ami az Atom D2700 kivonásával lényegtelenné is vált. Utóbbinak egyébként főleg az az oka, hogy a Cedar Trail a közvetlen vetélytársnak számító AMD Brazos platformmal nem igazán tartja a lépést, így a gyártók nem szívesen engedik tesztelni a rá épülő alaplapokat, illetve termékeket.

A Cedar Trail platform mobil megoldásai, illetve az asztali Atom D2500-as és D2550-es termékek továbbra is rendelhetők maradnak. Az Intel az Atom D2700-ra június 29-éig veszi fel a rendeléseket, és az igényelt csomagokat szeptember 28-áig le is szállítják. A szoftveres oldalon a támogatás is parkolópályára kerül, ugyanis az információink szerint az Imagination Technologies nem tervez több hitelesített drivert a GMA 3600-as és 3650-es IGP-khez.

Érdemes megjegyezni, hogy az Intel a Cedar Trail utódjának tekinthető Valleyview kódnevű lapka esetében kidobja a PowerVR IGP-t, így saját megoldást terveznek az új generációba, amihez saját szoftveres támogatás is dukál majd. Az új rendszer megjelenése azonban még odébb van, de látatlanban is nagyobb jövőt jósolunk neki, mint az aktuális verziónak. Az Imagination Technologies fejlesztéseit persze továbbra is beveti az Intel, de csak az ultramobil termékek esetében. Ez alapvetően nem jelent komoly problémát, ugyanis a PowerVR elég korrekt grafikus hardver, csak éppen a Windows operációs rendszerek szoftveres támogatásával van probléma, ám az Intel erősen az Android mellett kardoskodik ezen a terepen, érthető okokból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés