Hirdetés

Visszaveszi az alapértelmezett tuningot az egyik csúcslapjában az ASUS

A Z790 ROG Maximus Hero kapott egy Intel Baseline Profile-t, amivel stabilabb lehet a működés.

A hónap közepén írtunk arról, hogy az alaplapok okozhatják az újabb és gyorsabb Intel CPU-k instabilitását, és úgy néz ki, hogy a gyártók is hasonlóan látják a helyzetet. Az ASUS már ki is adott egy új BIOS-t a Z790 ROG Maximus Hero alaplaphoz, amelyben bevezetik az Intel Baseline Profile-t. Utóbbi lényegében olyan paraméterezést alkalmaz a processzorokhoz, ami megfelel az Intel ajánlásainak, vagyis lényegében a Santa Clara-i óriáscég által megszabott gyári beállításokat alkalmazza.

A fenti paraméterrel megszüntethetők azok a stabilitási gondok, amelyek a 13. és 14. generációs, K jelzésű, azaz szorzózár nélküli Core processzorok használata esetén jöhetnek elő. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az Intel Baseline Profile teljesítménydeficittel jár a gyári paraméterekhez viszonyítva, konkrétan egy Core i9-14900KS 12,6%-kal lassabb Cinebench R23 eredményt ad az eredeti konfigurációhoz viszonyítva. Ez jól jelzi, hogy az ASUS mennyire túlhajtotta a saját gyári konfigurálásával a szóban forgó processzort.


(forrás: HXL X) [+]

Várhatóan a többi alaplap esetében is érkezik majd a frissítés, ráadásul a gyártóktól megtudtuk, hogy az Intel nyomatékosan megkérte a partnereit, hogy biztosítsanak valami egyszerűen kijelölhető paramétert a gyári ajánlások alkalmazására. Ez azért is fontos, mert a Santa Clara-i cég csak ezekre vállalja a garanciát, tuningra akkor sem, ha azt az alaplap gyárilag, alapértelmezetten biztosítja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés