Hirdetés

Az alaplapok okozhatják az újabb és gyorsabb Intel CPU-k instabilitását?

Erre enged következtetni, hogy olcsóbb deszkákkal, illetve az OEM-eknél sokkal ritkábban fordul elő a probléma.

Az utóbbi időben forrósodik az a téma, amely szerint az újabb, K-s jelölésű Intel processzorok instabilak lehetnek, és erre már az NVIDIA is figyelmezteti az ügyfeleit. Sajnos egyelőre nagyon nehéz átlátni, hogy mi van a háttérben, de a kereskedők szerint nagyon nagy a szórás abból a szempontból, hogy milyen konfigurációk érintettek. Nem általános gondról van tehát szó, és pont ezért nehéz behatárolni a hiba okát, illetve azt, hogy melyik komponens idézi elő a bajt.

Úgy tudjuk, hogy feltűnően sok a gond a drágább szintre lövő alaplapokkal, viszont hasonló mennyiségű minta esetén az olcsóbb alaplapoknál jóval kisebb arányban fordul elő instabilitás. Ugyanez az igaz az OEM konfigurációkra, vagyis a gondok nagy része a DIY-piacon jelentkezik.

Az egyik elmélet szerint a K-s Intel Core processzorok paraméterezésénél nagyon sok szabadságot engednek meg maguknak az alaplapgyártók, ugyanis szeretnék elérni, hogy a drágább alaplapok a tesztekben, hacsak egy hajszállal is, de gyorsabbnak tűnjenek az olcsóbb társaiknál. Ennek érdekében a fogyasztásra vonatkozó konfigurációt az Intel ajánlott határain kívülre is hajlandók helyezni. Ezt a Santa Clara-i óriáscég eltűri, viszont a stabilitás szempontjából annyira a határon mozognak a K-s Core CPU-k a feszültség és az órajel viszonyát tekintve, hogy már az is stabilitási gondokat szülhet, ha csak egy picit is túllép az adott alaplap a gyári alapértelmezett értékeken.

A fentiek megmagyaráznák, hogy miért a drága alaplapokkal rendelkező konfigurációk érintettek leginkább, ugyanis a gyártók ezeknél engednek meg maguknak némileg nagyobb szabadságot a paraméterezés szempontjából.

Ha tényleg csak ennyi a gond, akkor ez kifejezetten jó hír, mivel az Intelnek csak utasítania kell a partnereit, hogy ne nagyon vigyék túlzásba a gyári BIOS beállításaikat. Ezzel ugyan veszíthetnek az egyes rendszerek pár százaléknyi teljesítményt, de stabilitást lehet nyerni vele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés