Intel: a gyártóknak nem kell a GN40 az Atom processzorok mellé

Korábban már beszámoltunk a GN40 lapka képességeiről, mely terméket elsősorban az NVIDIA Ion platform ellen kívánt bevetni az Intel. A Santa-Clara-i óriáscég Atom N280 processzorra és GN40 vezérlőre épülőre épülő párosa már hetek óta rendelhető a partnerek számára, a visszajelzések alapján azonban igen kevés cég érdeklődik a friss platform iránt. A gyártók szerint a GN40 chip a 945GSE-hez viszonyítva hasonló képességekkel rendelkezik, így semmi értelme ugyanazt a piacot két azonos tudású termékkel lefedni. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a GN40 már modernebb GMA4500 típusú vezérlőt használ, amely a DirectX 10 API mellett támogatja a HD videók gyorsítását is a DXVA 2 felületen keresztül. Ennek megfelelően Windows Vista operációs rendszer használata mellett az új lapka sokkal többet tud elődjénél, így hasonló áron, vagy akár egy kicsit drágábban a felhasználó is a fejlettebb változattal járna jobban.

Természetesen a gyártók számára már sokkal képlékenyebb a téma. A visszajelzések alapján az Intel Atom jelentősen rontja a drágább számítógépek piacát, így a lehető legnagyobb tudás- és sebességbeli különbséget kell fenntartani a rendszerek között. A GN40 alkalmazása csak rontana a bevételeken, így érthető, hogy a legtöbb vállalat irtózik az új lapkakészlet használatától. Az NVIDIA Ion platform is hasonló cipőben jár, hiszen a legnagyobb gyártók be sem jelentették a saját megoldásukat, ami természetesen rendkívül kellemetlenül érinti a zöldeket. Mindenesetre az NVIDIA Ion már a GN40 képességeit is jelentősen túlteljesíti, így ha a piaci igények a közeljövőben drasztikusan átalakulnak, akkor mindenki be fog állni az Ion táborba.


Kedvelt párosítás

Az Intel természetesen tudomásul veszi a gyártók igényeit, és biztosította őket, hogy a közkedvelt Atom N270 processzor a 945GSE lapkakészlettel még jó ideig rendelkezésre áll. A mobil szegmens ütemtervéből azonban kiderül, hogy szeptember környékén érkezik az új Pine Trail-M platform, mely a Pineview-M SoC (System-on-Chip) rendszerre és a Tiger Point-M vezérlőre épül. Az új kialakításnak köszönhetően a gyártási költségek csökkenni fognak.

Hadiállapot az Ionnal

Az Intel az Európai Bizottság tegnapi büntetése után még nem döntötte el, hogy megváltoztatja-e piacpolitikáját, a vállalat elnök-vezérigazgatója – Paul Otellini – azonban továbbra is úgy látja, hogy az Intel csak jót tett a vásárlóknak a kedvezményes ajánlataival. Az NVIDIA Ionhoz természetesen a gyártók rendelhetnek külön Atom processzort, de a központi egységet a 945GSE vezérlővel együtt rendelve jelentős kedvezményekkel lehet hozzájutni az Inteles platformhoz. Az elemzők szerint ez egyértelműen árukapcsolás, aminek köszönhetően a gyártók láthatóan nem érdekeltek az Ion forgalmazásában. Az Intel szerint viszont ez a politika teszi lehetővé a jelenleg alkalmazott árakat, ha a termékek külön lennének beszerezhetők, akkor minden drágább lenne, ami rossz a fogyasztóknak. Természetesen a kérdést olyan oldalról is meg lehet közelíteni, hogy mennyire jó a fogyasztónak a konkurens termék ellehetetlenítése, ennek megfelelően a szabad választás lehetőségének gyakorlati kizárása.

Érvek és ellenérvek kifogyhatatlan tárháza áll a vitában álló felek között, azonban az Európai Bizottság a fogyasztók érdekeit figyelembe véve hozta meg a döntését, ami jó eséllyel megálljt parancsol majd az Intel eddigi politikájának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés