Pontos információk érkeztek az Intel GN40 lapkáról

Az elmúlt héten számos információ kiderült a múlt hónapban bejelentett Intel GN40 típusú lapkáról. A terméket már rendelhetik az OEM partnerek, és minden bizonnyal a következő hetekben feltűnnek a chipre épülő netbookok is.

Hirdetés

Az új Intel lapka az NVIDIA Ion platformmal veszi fel a versenyt, ennek megfelelően az Santa-Clara-i vállalat sok helyen felújította a terméket. A GN40 chip a notebookokban hódító GL40 némileg kozmetikázott változata, ennek megfelelően az integrált grafikus processzor szerepét a GMA4500 látja el, mely támogatja a DirectX 10-et, és korlátozottan képes a HD videók gyorsítására. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Blu-ray filmeken kívül minden 1080p felbontású média lejátszása gyorsítható (az NVIDIA megoldása természetesen tökéletes Blu-ray-lejátszást is kínál). Bár látható, hogy a rendszer sok tekintetben jelentősen túlmutat a legtöbb Intel Atom processzorral szerelt gép GMA950 típusú vezérlőjén, az NVIDIA Ion platformban helyet foglaló GeForce 9400M jelzésű grafikus maggal képtelen lesz majd felvenni a versenyt. Ez természetesen az Intel stratégiáján is meglátszik, mivel a marketingesek kerülik a tényleges összehasonlítást, azonban a kékek arra próbálnak játszani, hogy az Ion platform szolgáltatásaira és sebességére egyszerűen nincs szüksége egy netbookos felhasználónak.


Intel GN40

További negatívum lehet még az Ion platform fogyasztása. Bár az NVIDIA eddig nem közölt semmilyen információt a lapka energiaigényével kapcsolatban, az Intel mérnökei szerint elképzelhetetlen, hogy a zöldek chipje kevesebbet fogyasszon a GN40-nél.

Az NVIDIA nem igazán reagál a folyamatos Ion elleni kampányra, a vállalat szóvivője mindössze annyit közölt, hogy az Ion platform első versenyzői nyár elején érkeznek, ezután majd a felhasználók eldönthetik, melyik rendszert érdemes megvenni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés