Tovább harcol az Intel és az NVIDIA

Az Intel nagyon komolyan veszi a mobil platformokon folyó harcot az NVIDIA konkurens rendszereivel. A legújabb prezentáció a notebookokba tervezett Intel GM45 lapkakészletet hasonlítja össze az NVIDIA MCP79M és MCP79MVL chippel.

Hirdetés

Az Intel szerint a GM45 lapkával szerelt notebookok sokkal tovább működnek az akkumulátorról az MCP79M rendszerhez viszonyítva, továbbá a Hollywood Quality Video teszt alatt a lehetséges 130 pontból 120-at megszereznek, míg az NVIDIA chipje csak valamivel több mint 90 pontot kap. A vállalat elemezte a 3D-s teljesítményt is. A prezentáció szerint a 3DMark eredmények nem tükrözik a játékokban mutatott erőviszonyokat, amivel mi tökéletesen egyetértünk, azt azonban túlzásnak tartjuk, hogy a GM45 a legtöbb DirectX 9-es programban jobban teljesít az MCP79MVL lapka integrált grafikus processzoránál.


Az Intel letámadta az NVIDIA-t, de nem sikerült megütnie.

Az NVIDIA természetesen nem hagyta szó nélkül az esetet. A zöldek szerint egy notebook akkumulátorról való üzemideje függ a tápellátás kapacitásától. Amennyiben azonos akkumulátorteljesítménnyel támogatott GM45, illetve MCP79M chipsettel felszerelt notebook kerül összehasonlításra, az Intel rendszer maximum 4-6%-kal bírja tovább a gyűrődést, ami az NVIDIA szerint nem nevezhető soknak. A további tesztek esetében a zöldek nem tartják jogosnak a GM45-öt az MCP79MVL-lel összehasonlítani, hiszen az előbbi az Intel csúcslapkája, míg az utóbbi az NVIDIA belépőszintű megoldása, a rendszereket illene a megfelelő kategóriában összemérni, hiszen az árak is ez alapján vannak kikalkulálva.

Az NVIDIA a Hollywood Quality Video teszt eredményét tudomásul veszi, azonban meglátásuk szerint 2009-ben inkább a HD lejátszási képességek érdeklik az embereket. Utóbbi esetben pedig az Intel rendszer komolyan leszerepel, hiszen a Hollywood Quality Video HD erőpróbáiban a GM45 20 pontot kapar össze a lehetséges 130-ból, míg az MCP79M átlépi a 100 pontos határt. Mindezek mellett a processzor terhelése is beszédes adat, ugyanis a kékek lapkája 80-90%-ban használja a központi egységet, míg a zöldek megoldása mindössze 30%-ban terheli a processzort.

A 3D-s teljesítményre is válaszolt az NVIDIA. A 3DMark használhatatlanságára tett utalásra ugyan nem reagáltak, azonban elmondták, hogy a GM45 lapka integrált grafikus processzorán a játékok többsége még csak el sem indul, így konkrét méréseket igen nehéz végezni. Mindenesetre ahol megfelelően működött az Intel rendszer, ott az NVIDIA belépőszintű grafikus processzora is jobban teljesített a kékek legjobb megoldásánál.

Természetesen azt is kihangsúlyozták, hogy az integrált grafikus processzorok teljesítménye nem elég a mai játékok maximális részletességen való futtatásához, azonban nem szabad elvenni az emberektől a lehetőséget, hogy ha alacsonyabb részletesség mellett is, de kikapcsolódjanak. A zöldek szóvivője jelezte, hogy bármikor vállalnak egy független csoport által végzett összehasonlítást a két vállalat notebookok piacára nevező chipsetjei között. Emellett bérmentes szakértői segítséget is nyújtanak a konkurens cég marketingesei számára, ezzel elkerülve az olyan kellemetlen szituációkat, mint a mostani, amikor az Intel emberei egy felsőkategóriás lapkakészletet mértek az NVIDIA belépőszintű termékéhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés