Integrált grafikás lapok Intel CPU-k alá

A nagy gyártók közül elsőként a Gigabyte és az MSI jelentette be az NVIDIA MCP73 kódnevű, Intel processzorokhoz tervezett, grafikus vezérlőt is tartalmazó chipsetjei köré épülő alaplapokat.

Hirdetés

A Gigabyte a GA-N73UM-S2H számára az egyelőre háromtagú lapkacsalád legerősebb tagját, a GeForce 7150 grafikus magot és nForce 630i perifériavezérlőt tartalmazó chipet választotta. A GA-N73PVM-S2H a középső GeForce 7100 + nForce 630i párost kapta, vagyis funkcionalitásában nem, csupán teljesítményében marad le valamelyest a másik típustól. Mindkét alaplap I/O paneljén megtalálható az analóg D-Sub videokimenet mellett a HDCP-t támogató digitális HDMI és DVI csatlakozó. A szokásos portok mellett megemlítendő, hogy FireWire, eSATA és optikai SPDIF kimenet is rendelkezésre áll. A hangrendszer lelke egy 7.1 + 2 csatornás Realtek ALC889A vezérlő, amely a térhangzást teremtő DTS Connect technológiát is ismeri. Bővítmények számára egy PCI Express x1 és egy x16, valamint két PCI aljzat biztosított. Az egycsatornás memóriavezérlő két, legfeljebb DDR2-800 sebességű modult kezelhet. Meghajtók belül egy IDE csatornára és három SATA-300 interfészre köthetők, utóbbiakon RAID 0, 1, 0+1 és 5 kötet is létrehozható.

Első MCP73-as alaplapjához az MSI is a legerősebb chipet, a GeForce 7150 és nForce 630i párosát választotta. A P6NGM-FIH felszereltsége a memóriaaljzatok, kártyahelyek tekintetében megegyezik a Gigabyte modellekkel. A hátsó panel érdekessége, hogy DVI jel a HDMI csatlakozóra kötött adapter révén nyerhető; a FireWire itt is megtalálható, a digitális audiokimenet viszont hiányzik. A négy SATA-300 interfész mindegyike belülre került, természetesen ezek is támogatják a négyféle RAID üzemmódot. 7.1 + 2 csatornás hangot ezen a lapon egy Realtek ALC888 kodek szolgáltat; a Gigabit Ethernet hálózati interfész valamennyi említett modell arzenáljában ott van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés