Friss NVIDIA chipsetek AMD platformra - még ebben az évben

A híradások szerint az NVIDIA novemberben kezdi meg az AMD processzorokat kiszolgáló lapkakészletek új generációjának tömeggyártását. A valószínűleg nForce 700 néven megjelenő széria hivatalos bejelentésére így a korábbi információkkal ellentétben nem kell 2008 elejéig várni, az új chipsetek köré épülő alaplapok már november végén, illetve decemberben piacra krülhetnek.

Hirdetés

A termékcsalád első két tagja a csúcsszegmensbe szánt MCP72XE és a felső-középkategóriás alaplapokra való MCP72P lesz. Mindkét típus támogatja a HyperTransport 3.0-s szabványát, együttműködik az AMD K10-es processzoraival, emellett ismerik a PCI Express 2.0-s verzióját.

Az MCP72XE két chipből, azaz északi és déli hídból álló lapkakészlet. Összesen 35 PCI Express sávval rendelkezik, melyeket a korábbiaknál jóval rugalmasabban lehet kiosztani. A grafikus alrendszer például kaphat kétszer 16 vagy négyszer 8 PCIe sávot, és egy új fejlesztésű kapcsolóáramkörnek köszönhetően a Dual vagy Quad SLI helyett három videokártyás Triple SLI konfiguráció is összeállítható.

Az egyszerűbb MCP72P a források szerint csak kisebb módosításokat igényel a jelenleg futó nForce chipsetes alaplapokhoz képest, így hamar felbukkanhat a legtöbb gyártó kínálatában. Az egy chipből álló vezérlő csak 18 PCI Express sávval gazdálkodik; a grafikus kártya, illetve kártyák számára egyszer 16 vagy kétszer 8 sávot kínálhat. Mindkét új lapkakészlet egy IDE csatornát, hat SATA-300 portot, Gigabit Ethernet hálózati interfészt és 12 USB 2.0 portot kezel.

Korábbi hírek nyomán az nForce 700 sorozat a későbbiekben két egyszerűbb modellel gyarapodik, és még az év vége előtt megjelennek az AMD platformra szánt, grafikus magot tartalmazó chipsetek új változatai, melyek már a DirectX 10-es verziójával lesznek kompatibilisek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés