Ha kell, még idén kész gyorsítani architektúráját az Intel

Nem kizárt, hogy még ez év végén újabb csúcskategóriás alaplapi lapkakészletet bocsát útjára az Intel – írja a gyártóhoz közel álló forrásokra hivatkozva a tajvani DigiTimes weboldal. Mindez még az Intel 3 Series chipsetcsalád jelenlegi legerősebb, high-end PC-kbe szánt tagjának számító X38 hivatalos rajtja előtt szivárgott ki a cégtől. A pletykák szerint a júniusban bejelentett, egyebek mellett PCI Express 2.0 vezérlést és DDR3 memóriavezérlőt integráló lapkát az X48 kódjelű chip követheti a sorban, de az sem kizárt, hogy a két termék egymással párhuzamosan lesz jelen a kínálatban. Ilyenre egyébként évek óta nem volt példa; az Intel múltbéli választékában rendszerint csak egy high-end chipset szerepelt több középkategóriás és belépőszintű megoldás társaságában.

A DigiTimes forrásai úgy tudják, hogy a kész termékként év végén megjelenő, az alaplapokon várhatóan a jövő év első negyedében feltűnő X48 egy ponton nyújt többet a kurrens nagyágyúnál: az újdonság az 1333 mellett már az 1600 MHz-es FSB-t igénylő CPU-kat is kiszolgálja majd, illetve memóriavezérlője kezelni fogja az ugyanezen az órajelen járó DDR3 memóriamodulokat is. Ilyen gyors rendszersebességet igénylő asztali CPU egyelőre nem is szerepel az Intel rövid távú ütemtervében, iparági források azonban nem tartják kizártnak, hogy a cég rövidesen előrukkol egy vagy több olyan újdonsággal az Extreme termékvonalban, amely 1333 MHz-nél gyorsabb FSB-t követel.

Az Intel tajvani képviselete egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az X48 esetleges megjelenéséről szóló pletykákat, a cég ázsiai kirendeltségén mindössze annyiban kommentálták a feltételezéseket, hogy a vállalat az X38 sikerétől függően megvizsgálja a továbbfejlesztett változat piacra dobásának lehetőségét, ám hogy erre mikor kerülhet sor, illetve milyen típusnév alatt érkezhet az utód, arról nem közöltek részleteket. Egyes spekulációk szerint a processzorgyártó az AMD év végén startoló Phenom CPU-inak valós teljesítményétől teszi függővé, hogy idő előtt felpumpálja-e a rendszersebességet egyes processzorainál és alaplapi lapkakészleteinél. Ha így lesz, a gyártók gyors átállást prognosztizálnak, az újabb lapka ugyanis a híresztelések alapján jó eséllyel lábkompatibilis lesz elődjével, azaz felhasználásának nem feltétele a nyomtatott áramköri lap áttervezése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés