Új módon katapultálja be magát a CPU-piacra az Imagination

A Catapult termékcsaládon belülre RISC-V dizájnokat tervez a vállalat.

Az Imagination főleg a GPU IP-iről híres, de korábban már terveztek MIPS processzordizájnokat is, ez az irány azonban ellaposodott, miután megváltak eladták a MIPS szabadalmakat. A vállalat azonban úgy döntött, hogy megéri célozni a szóban forgó piacot, így RISC-V architektúrára épülő dizájnokkal térnek vissza, amelyek a Catapult termékcsalád részei lesznek.

Az Imagination hosszabb távon több szegmens lefedését tervezi, de első körben inkább a mikrovezérlőkre és a mélyen beágyazott rendszerek területére koncentrálnak. Ez abból a szempontból nagyon logikus lépés, hogy a RISC-V ezekben a szegmensekben bitang erősnek számít, és hoz is a cég egy 32 és 64 bites, in order logikát alkalmazó, komoly mértékben konfigurálható, többszálúságot támogató magot, és ebből klaszterenként maximum nyolc építhető egymás mellé. Ami az igazán érdekes, hogy ezek magok aszimmetrikusak is lehetnek, vagyis úgy is be lehet őket építeni egy klaszterbe, hogy közben mindegyik eltérő opcionális részegységeket alkalmaz, sőt, ilyeneket a megrendelő is beépíthet egyedileg. Ezeken túlmenően a friss Catapult dizájn az ISO 26262-es, közúti járművek funkcionális biztonság specifikáló szabványnak megfelelően van tervezve.

[+]

A vállalat ugyan nem jelzi, de a frissen elérhető magjával az ARM Cortex-M sorozatot célozták meg, és jövőre hoznak egy továbbfejlesztett dizájnt, amivel már a Cortex-R sorozatnak is alternatívát állítanak. 2023-ban egy nagyobb teljesítményű, in order logikát alkalmazó dizájn érkezhet, amely már a Cortex-A sorozat alsóházát célozza, és ezt követi majd egy még a nagyobb teljesítményű, OOO, azaz out of order logikát alkalmazó fejlesztés, amely még több Cortex-A sorozatú maggal szemben állít RISC-V-s alternatívát. Utóbbi fejlesztések az ISO 26262 opcióval a Cortex-AE-re is veszélyesek lehetnek.


[+]

Az Imagination a Catapult sorozattal kiegészíti az eddigi IP-it, így gyakorlatilag teljes rendszerchipek lesznek tervezhetők a cég portfóliójára, ehhez tényleg csak a processzormagok hiányoztak, de az elkövetkező években ezt is pótolják.

A most bejelentett dizájnt már licencelhetik az érdeklődők, és a cég szerint már vannak is partnereik, amelyek Catapult magra épülő lapkákat terveznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés