Egyelőre még nem teljes az Innosilicon VGA-inak szoftveres háttere

A DirectX 11 és 12 API-kra, illetve Windows operációs rendszerre jelenleg nincs elérhető meghajtó.

A hónap elején írtunk arról, hogy bedobta a mélyvízbe első VGA-it Innosilicon, mostanra pedig a cég szolgált némi extra információval a fejlesztések képességeiről. A hardveres tudás nagyrészt ismert, itt igazából az a kérdés, hogy szoftveresen mire lehet számítani, hiszen arról egyelőre visszafogottak voltak az adatok.

Hirdetés

Az Innosilicon saját szoftveres hátteret kínál, de ezek alapjaiban nagyrészt az Imagination meghajtóimplementációra építenek. A vállalat a host processzor tekintetében támogatja az x86/AMD64, az ARM, illetve a LoongISA utasításarchitektúrájú dizájnokat. Alapvetően a MIPS és a RISC-V sincs kizárva, de ezekre vonatkozóan még nincs optimális gyári háttér, ami később még változhat. Az operációs rendszerek tekintetében a Kínában elterjedt alternatívák vannak fókuszban, amelyek zömében Linux disztribúciók.

A grafikus API-k szempontjából gyárilag van támogatás az OpenGL 4.5-re, az OpenGL ES 3.2-re, az Vulkan 1.2-re, valamint az OpenCL 1.2-re, a 2.1-es Embedded Profile-ra, illetve a 3.0-ra. A DirectX 11 és 12 API-k hivatalosan még nem működnek a hardvereken, de készül a támogatás, amit már javában tesztelnek, és jövőre lesz is majd olyan meghajtócsomag, amit Windows operációs rendszerre terveznek, és azzal már a DirectX-ekre írt programok is futni fognak.

Az API-kra vonatkozó implementációt tekintve lényegében mindent az Imagination biztosít, az Innosilicon leginkább az implementációk fölé húzott vezérlőrendszert fejleszti, amelyekkel bizonyos határok között módosítható a hardver működése.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az Innosilicon VGA-k Kínán kívül értékesíthetők-e. A fejlesztések láthatóan a kínai adatközpontokat célozzák, ahol felhőalapú játékszolgáltatásokra foghatók be. Stratégiailag az lehet a fő cél, hogy egy biztos piaci szegmenst szerezzen magának a cég, és erre építkezve lehet továbblépni a szoftveres háttér bővülésével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés