Máris tekert egyet legerősebb processzormagján a SiFive

A Performance sorozat kiegészült a P650-es dizájnnal, ami igen fontos újításokat kínál.

A SiFive még az év közepén leplezte le Performance sorozatú processzormagjait, most pedig az eredeti duót kiegészítik egy további fejlesztéssel, így trióvá bővítik a szériát. A vállalat szerint az új P650-es mag az alapokat tekintve sokban hasonlít a P550-re, viszont némileg felhizlalták a front-end részt, így három helyett már négy utasítást tud betölteni órajelciklusonként, emellett nagyobb órajelen képes működni, ami egy 5 nm-es dizájn esetében 2,7 GHz-et jelent.

A P650 több lehetőséget biztosít a konfigurálásra, így akár 128 kB-os L1 utasítás- és adatgyorsítótárat is kaphat, miközben a megosztott L3 cache 1 MB vagy nagyobb lehet, ráadásul ezen maximum 16 mag osztozhat.


[+]

A SiFive szerint egy maximális szintre konfigurált P650-es mag akár 50%-kal is gyorsabb lehet a P550-nél, ami derekas előrelépés fél év alatt, ráadásul a friss fejlesztés fontos képessége az alapszintű hardveres virtualizáció támogatása. Ezzel a vállalat további piacokat támadhat be, ahova az eddigi magok nem voltak jók a hiányzó tudásuk miatt.

A RISC-V architektúrára épülő P650-hez előzetes formában már hozzáférhetnek a cég partnerei, a tényleges elérhetőség pedig a következő esztendő közepén esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés