Ütős RISC-V processzorokat ígér a MIPS tulajdonosa

Az eVocore I8500-at és P8700-at már most elkönyvelték a kategóriájuk legjobbjának.

Az előző év tavaszán írtunk arról, hogy a RISC-V processzorokat fog tervezni a MIPS-et birtokló Wave Computing, és ennek az iránynak a gyümölcsei már lassan kezdenek megérni. Az eVocore I8500 és P8700 különböző teljesítményszintet céloznak, de a fejlesztést végző vállalat már most úgy gondol rájuk, mint a saját kategóriájuk legjobbjaira. Ez majd nyilván elválik, ha jönnek a konkrét adatok, addig is be kell érni a felületes információkkal.

Hirdetés

Az eVocore P8700 lesz a nagyobb teljesítményű verzió, ugyanis egy szélesebb feldolgozóstruktúrát használó RV64GHC magot kínál. Ebből a magból nyolc köthető egy klaszterbe, és egy lapkába összesen 64 klaszter építhető. Könnyen kiszámítható, hogy ez maximum 512 darab magot jelent, ráadásul magonként két szállal is lehet számolni. A megosztott gyorsítótárat, illetve a buszrendszert ehhez mérten kell majd skálázni.

Wave Computing eVocore I8500 és P8700Wave Computing eVocore I8500 és P8700 Wave Computing eVocore I8500 és P8700 [+]

Az eVocore I8500 már egy energiahatékonyságot szem előtt tartó dizájn, amely alapvetően az RV64GHC mag visszafogottabb teljesítményű verzióját használja. Ettől függetlenül a magszám tekintetében pont úgy skálázható, ahogy a nagyobb testvére, ami érdekes lehetőségeket teremthet a piacon.

A Wave Computing várhatóan még idén elérhetővé teszi a eVocore I8500-as és P8700-as IP-ket, ami azt jelenti, hogy az év későbbi részében már több információt is megoszthatnak róluk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés