A HTPC-kbe nevez az AMD Radeon HD 6450

Az AMD bemutatta a Northern Islands termékcsalád legolcsóbb tagját, mely a Caicos kódnévre hallgat. A 40 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzor a DirectX 11-et, az OpenGL 4.1-et, az OpenCL 1.1-et, az OpenGL ES 2.0-t valamint a DirectCompute 5.0-s API-t támogató sorozat legkisebb lapkája, így nem meglepő, hogy a legolcsóbb, Radeon HD 6450 névre keresztelt kártyán kap majd helyet.

A Caicos logikai felépítése
A Caicos logikai felépítése [+]

A Caicos összesen 370 millió tranzisztorból áll, ami egészen apró, 67 mm²-es chipet eredményez. A GPU-ban két darab 80 utas shader tömb fért el, melyekhez egy-egy textúrázó blokk kapcsolódik. Ez 160 shader processzort és 8 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát eredményez. A lapka mindössze egy ROP blokkot tartalmaz, ami 4 blending és 16 Z mintavételező egységgel rendelkezik. A memóriavezérlő a belépőszintű megoldásokhoz hasonlóan 64 bites lesz, emellett DDR3 vagy GDDR5 szabványra épülő memórialapkákat alkalmazhatnak a kártyán a partnerek.

A Radeon HD 6450 referenciamodellje 750 MHz-es magórajelen üzemel, ami elméleti síkon 240 GFLOPS-os számítási teljesítményt jelent. A GDDR5-ös memórialapkák effektív 3200 MHz-en ketyeghetnek, ám a gyártópartnerek DDR3-es chipek mellett is dönthetnek, amelyekhez az AMD 1600 MHz-es órajelet ajánl. A fedélzeti memória mérete 512 vagy 1024 MB lehet. A kártya maximális TDP fogyasztása 27 watt, ám terhelés nélkül 9 wattal is beéri a rendszer.

Az energiaigényt látva az AMD le sem tagadhatja, hogy a terméket főleg a HTPC-kbe szánja, ahol az UVD 3.0-s motor kamatoztathatja képességeit. Ennek hatására a kártya kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását akár Ultra HD, azaz 7680x4320 pixeles felbontásig. Természetesen a termékkel az internet böngészése is gyorsabb lehet, mivel képes a Direct2D és a DirectWrite felhasználásával a weboldalak megjelenítését gyorsítani, továbbá támogatja a WebGL-t, ami a böngészőablakban futó háromdimenziós animáció kezelését teszi lehetővé, illetve a flashvideók gyorsítása is megoldott. A Radeon HD 6450-ek főleg DisplayPort 1.2-es kimenettel lesznek szállítva, mivel a termék egyszerre három kijelzőt is támogat az Eyefinity segítségével, de a DVI porthoz lesz egy HDMI átalakító is mellékelve. A GPU az interfészek legfrissebb verzióit támogatja, így a HD3D-n keresztül akár 3D-s tartalom is megjeleníthető, továbbá a Dolby True HD és a DTS Master Audio szabvány kezelése sem akadály.

AMD Radeon HD 6450
AMD Radeon HD 6450

A PCI Express portba helyezhető Radeon HD 6450 az AMD érkező 11.4-es Catalyst driverével hibrid CrossFire módban is alkalmazható a Brazos platform mellett, vagyis az APU-ban található IGP és a Caicos GPU képes összedolgozni a játékok futtatásánál.

A terméket az AMD már egy ideje szállítja az OEM gyártóknak, ám a kiskereskedelmi startra egy hetet még várni kell. A hírek szerint az 50 dolláros áron érkező kártyából akkor sem lesz túl sok, mivel hasonló árszinten az NVIDIA csak a másfél éve megjelent GeForce 210-et és GT 220-at kínálja, amelyek a szolgáltatások tekintetében már nem versenyképesek, így az AMD megvárhatja, amíg szépen elfogynak a Radeon HD 5400-as készletek. A pletykák szerint a zöldek már dolgoznak a belépőszint frissítésén, ami remélhetőleg nyomást helyez majd a HTPC-k kategóriájában domináló Radeonokra.

Némi verseny a piacra mindenképpen jó hatással lenne, hiszen az erősebb Turks GPU-t csak az OEM partnerek vásárolhatják. Persze az AMD helyzete érthető, mivel az olcsóbb GeForce-ok még az előző generációval sem bánnak el, de a vásárlók igénylik az új fejlesztéseket, és nem mellesleg az árak csökkenését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés