Új méretkategóriába préselte professzionális belépőjét a HP

A Z2 Mini az apró méret mellett elfogadható teljesítményt is kínál, így sok régebbi rendszert képes lehet kiváltani.

A HP bejelentette Z2 Mini nevű apró munkaállomást, amely a cég korábbi professzionális belépőjének méretkategóriáját lényeges mértékben csökkentette, ami megteremtette a professzionális mini-PC kategóriáját. A HP szerint a méretcsökkentésnek fontos indokai is vannak, mivel 10 év alatt 60%-kal csökkent az egy munkavállalóra levetített munkaterület a munkahelyeken, miközben a professzionális munkát végző felhasználók 38%-a használ legalább két monitort. Ezen a vonalon került előtérbe a miniatürizálás elgondolása, ami megszülte az újdonságot.


[+]

A HP Z2 Mini alapja egy Intel Skylake architektúrára épülő processzor lehet. Ezen a ponton sok választási lehetősége van a megrendelőnek, mivel asztali Core i3, i5 és i5 mellett igényelhető Xeon E3-1200v5 sorozatú megoldás is. A kritérium annyi, hogy csak olyan processzor igényelhető, amelyben van IGP. Ez a Core opciónál valamilyen HD Graphics 500 sorozatú fejlesztést jelent, de azért vegyük észre, hogy ezt a munkaállomást a professzionális piacra szánja a HP, így leginkább Xeon E3-1200v5 processzort kérnek majd bele a megrendelők. Ebben az esetben pedig HD Graphics P530-as IGP jár majd, a hozzá való professzionális meghajtókkal.

Hirdetés

Az IGP teljesítménye azonban elég kevés, így opciós lehetőség van az Entry helyett egy úgynevezett Performance modellt igényelni, ami egy 2 GB-os fedélzeti tárral rendelkező NVIDIA Quadro M620-at is tartalmaz. Ez a VGA még nem került bejelentésre, de annyit megtudtunk róla, hogy egy GM107 kódnevű GPU-t használ, vagyis még a professzionális VGA-k között is a nagyon-nagyon belépőszintet képviseli, de a cél az volt, hogy gyorsabb legyen a Quadro K620-nál. Ezt a magasra egyáltalán nem helyezett lécet az új rendszer magabiztosan megugorja. A HP-től származó adatok szerint a Quadro M620 teljesítménye a K620 és a K1200 között található, ezen belül is valamivel a K620-hoz van közelebb.

A DDR4 szabványú rendszermemória kapacitása maximum 32 GB lehet, és ennek a cseréje is kényelmes, mivel a processzor hűtőventilátora egyszerűen pattintható fel, amivel hozzáférhető a két SO-DIMM csatoló. Az adattárolásra egy HP Z Turbo M.2 80 mm-es meghajtó, vagy egy 2,5 hüvelykes, maximum 9,5 mm magas SSD/HDD fogható be.


[+]

A hűtés tekintetében is át kellett gondolni a működést, így a rendszer négy sarkába szellőzést tervezett a cég, és ezeken keresztül történik a hőelvezetés. A konstrukció előnye, hogy halk is, mivel kívülről érkezik a levegő, és az felmelegedve szinte azonnal eltávozik.


[+]

A HP Z2 Mini előlapján a bekapcsológomb, míg oldalt két USB 3.0 és egy 3,5 mm-es jack aljzat található. A hátlap esetében mindkét konfiguráció része az RJ-45, a két darab USB 3.0, a DC bemenet, illetve a HDD LED, valamint elérhető egy biztonsági zár, és opcionálisan a soros portot is biztosítja a cég. Modellenként eltérő viszont a DisplayPort 1.2 kimenetek száma, mivel az Entry modellen három, míg a Performance verzión négy ilyen port lesz, illetve a Performance modell kap még két darab USB 3.1 Gen1 Type-C interfészt is. A Wi-Fi és a Bluetooth vezérlő sem maradt le, de ezek manapság már az alapfelszereltség részei szoktak lenni.

A több kijelző támogatása szempontjából az Entry modell maximum három, míg a Performance verzió maximum hat megjelenítőt képes kezelni, de utóbbi esetben szükség van egy külön HUB-ra is, mivel a terméken csak négy DisplayPort kimenet van.

A HP Z2 Mini esetében fontos volt az elhelyezhetőség, hiszen a visszafogott méretei miatt a vásárlók valószínűleg elrejtik majd az asztalról, és egy VESA aljzattal ezt meg lehet tenni. Ebben az esetben azonban probléma lehet a bekapcsológomb megnyomása, de ezt megkönnyíti a távoli bekapcsolás lehetősége.


[+]

Kritikus szempont volt a tervezés során a biztonság is, így a rendszerhez készülő külső borítás felhelyezhető úgy, hogy az összes interfész szabadon legyen, vagy úgy is, hogy az USB portokat és a 3,5 mm-es jack aljzatot letakarja. Erről az adott megrendelő dönthet, annak megfelelően, hogy a cégen belül milyen mértékű hozzáférést tartanak jónak a dolgozóknak.

A HP Z2 Mini hamarosan elérhető lesz, a vállalat azonban még nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyiért. Nyilván a sok hardveropció miatt elég tág határt fed majd le az új munkaállomás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés