Hat új kiterjesztést kapott a Vulkan API frissítése

Ezek közül három csak átmeneti, de egyre nagyon várt már az iparág.

Hirdetés

A Khronos Group bejelentette a 1.2.135-ös Vulkan API verziót, amely biztosítja a sugárkövetés támogatását a nemrég bejelentett átmeneti kiterjesztéseken keresztül. Itt lényeges kiemelni, hogy az linkelt hírben részletezett VK_KHR_pipeline_library, VK_KHR_ray_tracing és VK_KHR_deferred_host_operations nem végleges, tehát még változhatnak, ugyanakkor tesztelési céllal használhatók.

Az 1.2.135-ös specifikáció a fentiek mellett még három kiterjesztéssel bővíti a rendszert:

  • VK_NV_device_diagnostics_config: Ez az NVIDIA Nsight Aftermath SDK használatát segíti az alkalmazás számára, ugyanis lehetővé teszi az eszközösszeomlások leírásának integrálását a program hibajelentési rendszerébe. Ilyen formában az esetlegesen gyártóspecifikus gondokra könnyebben derülhet fény.
  • VK_NV_device_generated_commands: Ez egy 2016-ban elérhetővé tett, akkor még kísérleti jellegű, NVIDIA által tervezett kiterjesztés stabil változata, amely lehetővé teszi a leginkább használt leképezési parancsok GPU-n történő generálását.
  • VK_EXT_pipeline_creation_cache_control: Ez a gyártófüggetlen kiterjesztés lehetővé teszi a futószalaggenerálás időigényének megjósolatóságát, ami egy régóta igényelt funkció a fejlesztők részéről. A probléma az, hogy a futószalaggenerálás egy nagyon költséges művelet, és sajnos ez az alkalamzás oldalán lesz megoldva. A fejlesztőknek különösen ügyelni kell arra, hogy minden futószalagot jóval a használatuk előtt legeneráljanak, különben a program működése egyszerűen leállhat egy bizonyos időre, és a felhasználó egy darabig nem lát új képkockát. Az új kiterjesztés célja az, hogy információt adjon a program számára arról, ha esetleg egy potenciálisan sok ideig tartó korlátozásba futna bele a kliens oldali eszközillesztő, így hatékonyabban lehet majd kezelni a kritikus szituációkat.

Az újítások közül a fontosnak tartott VK_EXT_pipeline_creation_cache_control nem igényel különösebb hardveres tudást, így a gyártóknak csupán a meghajtóimplementációikat kell frissíteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés