Használható TurboMemory modult épít a SanDisk

Notebookok vagy akár asztali számítógépek adatelérését gyorsítaná a SanDisk Vaulter Disknek nevezett, NAND flashmemóriákból felépülő bővítőkártyája, mely a tervek szerint valamikor a jövő év elején válhat elérhetővé a cég OEM-partnerei számára. Az új kiegészítő lényegében az Intel tavasszal leleplezett, Robson kódnevű, TurboMemory márkanéven futó megoldásának egyfajta továbbgondolása, csak a Vaulter Diskre jóval nagyobb kapacitású memóriachipeket épít majd a SanDisk.

Hirdetés

Az Intel TurboMemory kifejezetten a noteszgépek merevlemezkezelésének a gyorsításárát, illetve a rendszer energiatakarékosabb működését célzó kezdeményezésként jött létre a Centrino processzortechnológia részeként. Az eredeti elképzelés ennél a megoldásnál az volt, hogy az operációs rendszer (mely kizárólag Windows Vista lehet) a gyors flashmemórián tárolja azokat az adatokat, programrészleteket, melyekhez gyakran kell „nyúlnia”. Az elméletben jól működő megoldás végül a gyakorlatban nem teljesített olyan jól, mint az Intel várta, elsősorban a TurboMemory szűkös (maximum 1 gigabájtos) kapacitása miatt.

A SanDisk egy nyilvánvaló és frappáns megoldással hidalná át ezt a problémát a Vaulter Diskkel. A TurboMemoryhoz hasonlóan PCI Express interfészen keresztül kommunikáló gyorsítómodul ugyanis lényegesen nagyobb – 8 vagy 16 gigabájt – tárkapacitást kínál majd, így akár a komplett operációs rendszer, illetve felhasználói környezet ráfér a tárolóra, mely a TurboMemoryval ellentétben önálló meghajtóként szerepelne a rendszerben, ezzel inkább egy kisebb kapacitású SSD (Solid State Disk) szerepét betöltve.

A Vaulter Disk a január 7-én kezdődő Consumer Electronics Show alkalmával mutatkozik majd be először a nagyközönségnek, vélhetően akkor közöl először árakat a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés